EU til Rusland: Stop grusomheder i Syrien nu!

Spørgsmålet om sanktioner over for russere på grund af bombardementerne i Aleppo trak tænder ud på EU-topmødet torsdag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog også spørgsmålet om den russiske gasledning gennem Østersøen, Nord Stream 2, op.

Denmark's Prime minister Lars Lokke Rasmussen addresses journalists as he arrives for an European Union leaders summit on October 20, 2016 at the European Council, in Brussels. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten fire timer brugte EUs stats- og regeringschefer på at diskutere Rusland og Syrien på EU-topmødet torsdag aften. Efter et skuffende møde med Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag aften i Berlin, kom Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, med en klar agenda. De pressede på for at true Rusland direkte med sanktioner, hvis grusomhederne mod civile i den syriske storby Aleppo fortsætter.

Italiens premierminister, Matteo Renzi, ville dog ikke have sanktioner nævnt direkte i topmødets sluttekst, og det endte derfor med en formulering om, at »EU overvejer alle tilgængelige muligheder.«

»Der bliver ikke tale om yderligere sanktioner nu, men det kan ændre sig, hvis grusomhederne fortsætter,« sagde François Hollande efter mødet. Han har flere gange sagt, at Rusland begår krigsforbrydelser i Syrien.

Matteo Renzi sagde imidlertid, at han ikke kan forestille sig nye sanktioner mod Rusland på grund af Syrien, men at der skal lægges det størst mulige pres. Når han kæmpede imod at nævne sanktioner specifik, skyldes det ikke mindst, at Italien allerede er gået bort fra at kræve en opblødning af de økonomiske sanktioner over for Rusland, der er relateret til konflikten i Ukraine. Renzi mener derfor, at Italien har strakt sig langt for at lægge en hård linje over for Rusland, som er en nær handelspartner for Italien.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talte om en »humanitær katastrofe i Aleppo« og sagde, at det kan ende med sanktioner, hvis Rusland ufortrødent bomber videre mod civile i Syrien.

»Der er brug for at sende et meget stærkt signal, om at man skal give mulighed for, at humanitær hjælp og lægehjælp når ind til Aleppo, og at man skal prøve at forlænge den her våbenhvile, og så skal man komme efter folk, hvis de begår krigsforbrydelser. Og i den sammenhæng er signalet meget klart, at hvis det fortsætter sådan, som det har været, så er EU parat til at overveje, hvilke skridt man kan tage i forhold til personer, som er skyldige - uanset deres nationalitet,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Nord Stream 2 på EU-dagsordenen

Han brugte også debatten om Rusland til at tage den planlagte russiske gasledning gennem Østersøen, Nord Stream 2, op. Den kan nemlig ende med at sætte Danmark i en penibel situation, hvis der ikke tages en beslutning på EU-niveau om, hvorvidt man vil lade russerne bygge sådan en gasledning.

»Det tog jeg selvfølgelig op, og det var der også en række af mine kolleger, der gjorde. Jeg understregede igen behovet for, at vi får en europæisk drøftelse af det - hvilende på en vurdering, som EU-Kommissionen allerede i december forpligtede sig til at komme med. Altså hvordan Nord Stream 2 hænger sammen med EUs tanker om en energiunion og i relation til konkurrenceret og andet. Men den bedømmelse fra Kommissionen er der ikke endnu,« sagde statsministeren.

Foreløbigt har EU-Kommissionen ikke villet melde noget ud, hvilket mest skyldes, at det er en sag, som i høj grad splitter EU-landene.

»Vi har brug for at diskutere den her sag i en europæisk kontekst. Alternativet er, at vi sidder med det land for land, og så vil situationen være den, at vi behandler det efter nationale regler som en miljøsag,« sagde Lars Løkke Rasmussen og signalerede dermed, at det kun er en fælles europæisk beslutning, som kan stoppe gasledningen.

Kampen om SIND Ungdom