EU skærper tonen over for Rusland - men ikke nye sanktioner endnu

I en fælles erklæring taler de 28 EU-lande om et russisk medansvar for mulige krigsforbrydelser i Syrien. Rusland lover otte timers »humanitær pause« i bombardementerne af Aleppo.

Foto: AMMAR ABDULLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands bombardementer af og medansvar for den forfærdelige situation i Syriens største by Aleppo fik mandag EUs udenrigsministre til at kritisere Rusland i skarpe vendinger, og lande som Frankrig og Storbritannien presser på for at få tilføjet russere til EUs sanktionsliste relateret til Syrien.

»Bombardementet af det østlige Aleppo er tydeligt ude af proportioner og går bevidst efter hospitaler, medicinsk personale, skoler og essentiel infrastruktur, ligesom brugen af tøndebomber, klyngebomber og kemiske våben udgør en katastrofal optrapning af konflikten og har øget antallet af civile ofre, herunder kvinder og børn, og kan udgøre krigsforbrydelser,« lyder det i en sjælden skarp melding fra de 28 EU-lande efter et udenrigsministermøde i Luxembourg mandag.

Al snak om at lette de økonomiske sanktioner over for Rusland - som er forbundet til situationen i Ukraine - er nu taget af bordet på grund af Ruslands rolle i Syrien, og EU-topmødet torsdag-fredag vil snarere komme til at handle om at øge presset på Rusland. Men der er ikke enighed mellem de 28 lande om ligefrem at tilføje russere til sanktionslisten over for Syrien.

Hverken den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, eller EUs italienske udenrigschef, Federica Mogherini, mener, at der skal yderligere sanktioner over for russere på bordet. Omvendt ser Frankrig og Storbritannien gerne, at »alle muligheder undersøges,« som de to landes udenrigsministre formulerede det.

Mandagens udenrigsministermødet var dårligt nok slut, før Rusland ifølge de internationale nyhedsbureauer annoncerede otte timers »humanitær pause« i bombardementerne på torsdag, så såvel civile som oprørere kan forlade det sønderbombede Aleppo, hvor op mod 250.000 menes at være fanget under så katastrofale humanitære forhold, at de reelt er i livsfare.

Det russiske udspil kommer, mens det fortsat er uvist, om stats- og regeringscheferne fra Tyskland, Frankrig, Ukraine og Rusland skal mødes onsdag for at se, om der er håb om fremskridt for fredsprocessen i Ukraine, der ligeledes har budt på forværrede udsigter de seneste måneder.