EU sætter foden ned: Dødsstraf udelukker tyrkisk EU-medlemskab

EUs udenrigsministre gør det mandag formiddag helt klart over for Tyrkiets præsident Erdoğan, at fyring af tusindvis af dommere og planer om dødsstraf ikke hører hjemme i et demokrati. Hvis Tyrkiet genindfører dødsstraf, er al tale om EU-medlemskab også udelukket.

17. juli. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, under en begravelse for et af ofrene for kupforsøget Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Udenrigsministrene fra USA og EU skærper mandag formiddag tonen over for Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, efter den tyrkiske fyring af ca. 2.700 dommere og planer om at genindføre dødsstraf i kølvandet af det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet.

Flere af de europæiske udenrigsministre, herunder Danmarks Kristian Jensen (V), siger, at det ser ud til, at Erdoğan længe har haft en liste over dommerne, der skulle fjernes, liggende i skuffen, da man ikke bare lige fyrer 2.700 dommere over natten i en retsstat. De understreger også alle, at genindførelse af dødsstraf er uforeneligt med at bevæge sig mod et EU-medlemskab.

Fra USAs udenrigsminister, John Kerry, er beskeden, at Tyrkiet skal holde igen og respektere de processer, som kendetegner et demokrati og en retsstat.

»Vi står ved det valgte lederskab i Tyrkiets side. Men vi opfordrer også den tyrkiske regering til at opretholde de højeste standarder af respekt for landets demokratiske institutioner og retsstaten. Vi støtter, at gerningsmændene bag kuppet bringes for retten, men vi advarer mod et omfang, som går langt ud over det,« siger John Kerry på et pressemøde i Bruxelles efter en diskussion med sine europæiske kolleger.

Kerry understreger, at det at være medlem af NATO, som Tyrkiet er, også indebærer, at man respekterer demokratiet:

»Mange folk er blevet arresteret meget hurtigt. Vi vil arbejde tæt sammen i de kommende dage, og forhåbentligt kan vi samarbejde på en konstruktiv måde, der forhindrer et tilbagefald.«

Erdoğan har langet ud efter sin ærkefjende, prædikanten Fethullah Gülen som bor i eksil i USA, for at stå bag kupforsøget, men John Kerry understreger, at der skal helt håndfaste beviser til, hvis han skal udleveres til Tyrkiet.

»Vi har ikke modtaget nogen formel anmodning om udlevering. Jeg har gjort det klart over for den tyrkiske udenrigsminister, at der er en formel proces for udlevering, og at hvad der måtte komme af anmodning skal indeholde beviser, ikke beskyldninger. Vi skal se håndfaste beviser, der kan tåle en granskning i vores juridiske system,« siger John Kerry og tilføjer, at hvis det kan bevises, så vil USA ikke stå i vejen for en udlevering.

Dødsstraf udelukker tyrkisk EU-medlemskab

EUs udenrigschef, Federica Mogherini, stemmer i med en klar melding om, at der »ingen undskyldninger« er for at tage skridt, som trækker Tyrkiet væk fra retsstatens principper med respekt for domstolene. Hun understreger også, at Tyrkiet aldrig kan blive EU-medlem, hvis landet genindfører dødsstraf.

»Intet land kan blive medlem af EU, hvis det introducerer dødsstraf. Det står klart i vores acquis, som vi kalder det (fælles EU-regler og -forpligtelser, red.). Tyrkiet er også medlem af Europarådet og er derfor bundet af den europæiske menneskerettighedskonvention, der er soleklar om dødsstraf,« siger Federica Mogherini og tilføjer:

»Vi var hurtige til at understrege, at de legitime institutioner skulle beskyttes mod kupforsøget, men det er ingen undskyldning for at tage landet i retning væk fra fundamentale rettigheder og retsstatens principper. Det vil vi stå helt fast på.«

Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), går endnu længere og mener slet ikke, at Tyrkiet kan være kandidatland, hvis det genindfører dødsstraf.

»Vi sender et klart signal om, at de overvejelser, der er om at genindføre dødsstraf, er uforeneligt med det ønske, som Tyrkiet har om at være medlem af EU på sigt. Det er i mine øjne også uforeneligt med det at være kandidatland, hvis man genindfører dødsstraf,« siger udenrigsministeren.

Spørgsmålet er, om EU og Tyrkiet på kant med hinanden i sidste ende kan få den store flygtningeaftale mellem parterne til at falde til jorden. Det tror Kristian Jensen dog ikke.

»Til demokrati hører, at der er respekt for mindretallene, at der er plads til ytringer og overholdelse af lov og orden, herunder at der er en fair retssag for folk, der er anklaget. Den aftale, der ligger, er om, hvordan vi hjælper Tyrkiet med at bære den flygtningebyrde, de har. Den byrde har Tyrkiet fortsat, og vi har fortsat en interesse i at arbejde sammen om at håndtere det flygtninge- og migrationspres, der er op mod Europa,« siger Kristian Jensen og tilføjer, at Tyrkiet med jagten på dommere og overvejselser om dødsstraf bevæger sig »væk fra EU.«

Tyrkiets optagelsesforhandlinger med EU har i årevis gået i slow motion, og flere af de afgørende kapitler i forhandlingerne er fortsat blokeret af Cypern. Ingen tror for alvor på, at Tyrkiet nogensinde bliver medlem af EU, men som led i flygtningeaftalen fra marts blev det dog aftalt at sætte lidt mere skub i forhandlingerne ved at åbne kapitel 33 om noget knap så kontroversielt, nemlig budgetspørgsmål.

Om Erdoğan så rent faktisk også vil genindføre dødsstraf er et åbent spørgsmål. Flere eksperter peger over for den tyske avis Süddeutsche Zeitung på, at han først og fremmest bruger kaosset til at få »ryddet op« blandt folk, der modarbejder ham, mens det er mindre vigtigt for ham at genindføre dødsstraf.

Det vil fx ikke være muligt for Tyrkiet at fortsætte som medlem af Europarådet, hvis Erdoğan gør alvor af truslen.