EU retter tredje omgang sanktioner mod Myanmars militærstyre

Inden for få dage bliver nye EU-sanktioner mod Myanmar godkendt. Samtidig er Asean på første besøg i landet.

Hundredvis af demonstranter gik torsdag på gaden i Myanmars største by, Yangon, for at vise deres modstand mod militærkuppet. Det foregår i form af såkaldte flash mobs, hvor demonstranterne er samlet i ganske kort tid og derpå løber fra stedet for at undgå anholdelse eller at blive skudt. Protesterne i Myanmar er blevet langt færre og langt mindre, efter at militæret har slået hårdt ned på dem og dræbt over 800 civile. Stringer/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU vil inden for de kommende dage indføre endnu en runde sanktioner mod det militærstyre, der har taget magten i Myanmar, og mod styrets økonomiske interesser.

Det siger EUs udenrigschef, Josep Borrell.

»Der er en tredje runde sanktioner under forberedelse, som vil blive godkendt i de kommende dage,« siger han.

De nye sanktioner vil være rettet mod personer, der er en del af militærjuntaen, og mod styrets økonomiske interesser, tilføjer han.

Siden militæret væltede Aung San Suu Kyis civile regering og tog magten ved et kup 1. februar, har EU indført sanktioner mod 21 personer i militærstyret.

Det betyder, at deres værdier er indefrosset, og de må ikke rejse ind i EU. Europæiske virksomheder og enkeltpersoner må ikke stille midler til rådighed for dem.

Den anden runde af sanktioner, der blev vedtaget i april, er rettet mod to koncerner, der er ejet af militæret. Investorer og banker i EU må ikke gøre forretninger med dem.

Flere andre lande har også indført sanktioner mod generalerne i Myanmar.

Det har dog ikke fået styret til at ændre kurs og bøje sig for kravene om at genindsætte den demokratisk valgte regering og løslade de politiske fanger.

Borrell er torsdag i den indonesiske hovedstad, Jakarta, hvor han har holdt møder med diplomater fra Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (Asean). Myanmar er et af Aseans ti medlemslande.

To udsendinge fra Asean er torsdag ankommet til Myanmar, hvor de skal mødes med repræsentanter for militærstyret. Det er Aseans første besøg i Myanmar, siden militæret tog magten.

Det er ventet, at de to udsendinge fredag skal mødes med styrets leder, Min Aung Hlaing.

Det er ikke umiddelbart klart, om de også skal mødes med repræsentanter for det afsatte regeringsparti, NLD, og den civile skyggeregering (NUG), som de har dannet. Militærstyret har stemplet NUG som »terrorister«.

Militærkuppet har kastet Myanmar ud i kaos. I de første uger og måneder efter kuppet 1. februar var der flere steder i landet store demonstrationer mod kuppet.

Men protesterne stoppede, da militæret slog hårdt ned på dem. Over 800 civile er dræbt og omkring 4000 er fængslet.

Torsdag var lederen af Internationalt Røde Kors (ICRC), Peter Maurer, i Myanmar, hvor han mødtes med juntalederen.

Organisationen har bedt om at få adgang til politiske fanger i landets fængsler og til at levere nødhjælp. Maurer har desuden drøftet brugen af vold med Min Aung Hlaing, meddeler ICRC torsdag.

En del aktivister, politikere, journalister og civile, der er kommet i skudlinjen, er flygtet ud af landet. Det er ved at skabe en betydelig flygtningekrise.

Dertil kommer, at flere eksperter har udtrykt frygt for en borgerkrig, efter at nogle af Myanmars mange væbnede oprørsgrupper har genoptaget kampen mod militæret.

/ritzau/Reuters