EU: Rekordmange migranter skaber »nødsituation« i Europa

I juli har over 100.000 mennesker forsøgt at komme ind i EU. Der er brug for, at alle medlemslande træder til, lyder det fra EUs grænseagentur.

Foto: Georgi Licovski. Flygtninge forsøger desperat at komme om bord på toget, der kører fra Gevgelija i Makedonia, mod den Serbiske grænse.
Læs mere
Fold sammen

Flere end 107.500 flygtninge har forsøgt at trænge ind over Europas grænser i løbet af én måned, og det antal slår alle rekorder, lyder det fra EUs grænseagentur, Frontex.

I 2015 er næsten 340.000 flygtninge indtil videre blevet en del af grænseagenturets statistikker. Det er næsten tre gange så mange flygtninge som i samme periode i 2014.

Den administrerende direktør i Frontex, Fabrice Leggeri, kalder situationen omkring de europæiske grænser for en »nødsituation«.

»Dette er en nødsituation for Europa, som kræver, at alle EU-medlemslande træder til og hjælper med at støtte de lande, der tager imod massive antal migranter ved deres grænser,« siger han i en skriftlig meddelelse.

Det er primært mennesker fra Syrien og Afghanistan på flugt fra borgerkrig og ustabile tilstande i deres hjemland, der i øjeblikket forsøger at nå ind i Europa. Langt størstedelen af dem kommer via Tyrkiet, der grænser op til Syrien, og derfra tager de turen videre ind i Grækenland.

Næsten halvdelen af det rekordstore antal migranter blev registreret i det ægæiske hav, hvor de græske øer Lesbos, Kos, Chios og Samos ligger. Alene på Kos er antallet nu mere end 7.000.

Italien modtog mere end 20.000 migranter i juli. Ni ud af ti er rejst over Middelhavet fra Libyen til Italien og kommer primært fra Eritrea og Nigeria.

Frontex-direktøren har nu bedt EUs medlemslande om yderligere støtte.

»Frontex har bedt EU-landene om at yde ekstra udstyr og personel, der kan støtte vores aktiviteter i Grækenland og Ungarn, og EU-Kommissionen har godkendt store økonomiske programmer til de medlemslande, der kæmper med disse udfordringer,« siger Fabrice Leggeri.

I hele 2014 registrerede Frontex 280.000 forsøg på at trænge ind i Europa.