EU-præsidentens danske talerør

Danske Preben Aamann bliver talsmand for den nye EU-præsident, Donald Tusk, som afløser Herman Van Rompuy mandag. Aamann får nok at se til, men kunne trods overvejelser om arbejdsmængden ikke sige nej til udfordringen.

Preben Aamann har været heldig at være på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter. Det er ifølge den danske topdiplomat baggrunden for, at han er, hvor han er i dag og har takket ja til at tage endnu en omgang som talsmand for formanden for Det Europæiske Råd – som i dag får et nyt polsk ansigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det er skiftedag på en af EUs vigtigste poster, når polske Donald Tusk mandag afløser belgiske Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd – populært kaldet EU-præsidenten. Men ved præsidentens side vil stå en dansker, nemlig Preben Aamann, der bliver talsmand for Tusk.

Onde tunger – ikke mindst i den britiske presse – mener, at det bliver en næsten umulig opgave alene af den årsag, at Donald Tusks engelsk lader en hel del tilbage at ønske, og dybe, fortrolige samtaler med chefen er afgørende for at kunne være en god talsmand. Men det bliver ifølge Aamann ikke et problem. De to kom nemlig langt omkring under jobsamtalen i Polens hovedstad War­szawa – og samtalen foregik på engelsk – uden tolk, forsikrer Aamann.

Engelskevnerne har Tusk tidligere skjult godt, for det var ikke mange ord på engelsk, som han leverede i august, da han slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i opløbet om at blive den nye formand for Det Europæiske Råd.

Det er noget af en opgave, der venter for EU og Tusk – og dermed også for Aamann. Der skal findes en vej ud af krisen, som igen får europæerne til at tro på, at EU er løsningen på Europas problemer. Det vil kræve, at EUs 28 stats- og regeringschefer kan enes om retningen og midlerne, og her spiller Aamann en central rolle med at kommunikere budskaber og strategi, så enderne kan mødes.

Nemt bliver det ikke, og trods alenlange arbejdsdage, hvor man konstant står til rådighed, var Aamann ikke i tvivl, da tilbuddet kom fra Tusk. De seneste tre år har Preben Aamann også været talsmand – først for det danske EU-formandskab i 2012 og siden for Herman Van Rompuy – så han kender prisen i forhold til den manglende tid med sin kone og tre drenge, ligesom de elskede cykel- og løbeture i naturen er betydeligt færre, end han kunne ønske.

Gemytlig jyde

Men når man har siddet helt tæt på redningen af Cypern en søndag aften få timer før, at de cypriotiske banker skulle åbne og ville gå ned. Når man har oplevet den diplomatiske krise med Rusland på helt tæt hold. Og når man har været med til modtagelsen af Nobels Fredspris, der i 2012 blev tildelt EU. Så er det næsten umuligt at takke nej til endnu en omgang i det krævende job.

Og det bliver næppe mindre krævende de kommende år, hvor EU ud over at få økonomien op i gear også skal finde en løsning med et mere og mere EU-negativt Storbritannien, som truer med at trække sig ud af det europæiske fællesskab.

Donald Tusk har om nogen rutinen med et hav af EU-topmøder i bagagen efter syv år som polsk premier­minister, og med Aamann som talsmand får Tusk en rolig og gemytlig jyde til at udrede trådene, når spekulationerne går højt – og det gør de som regel under EU-topmøder, hvor journalister i dusinvis konstant samles om Preben Aamann for at få de seneste bulletiner.

»Ret dygtig«

Preben Aamann er en diplomat uddannet i den danske udenrigstjeneste, som ifølge eget udsagn er havnet, hvor han er, fordi han har været heldig at være de rigtige steder på de rigtige tidspunkter. Og fordi han er ret dygtig, tilføjer kollegerne, men den slags komplimenter giver Aamann i bedste diplomatstil ikke sig selv.

At han er havnet i udlandet er dog langtfra tilfældigt. Allerede i gymnasietiden tog Aamann på udveksling i Brasilien, mens universitetsstudierne bød på et ophold i USA. Og Brasilien har stadig en stor plads i Aamanns hjerte på grund af befolkningens imødekommenhed og venlighed.

Sin tjekkiske kone mødte han også i udlandet, men ret langt fra Brasilien, nemlig i Helsinki til en ellers på papiret kedelig konference om finansielle handlingsplaner.

I første omgang er både Tusk og Aamann ansat i to et halvt år, men med mulighed for forlængelse i en periode mere, så det i alt bliver fem år. Men derefter vil det nok være tid til et job med lidt færre telefonopkald uden for normal arbejdstid, og måske ligefrem en længere rejse med familien, der naturligvis også vil gå til Brasilien.