EU-præsident Tusk: 27 ledere vil holde sammen på EU

De 27 tilbageværende stats- og regeringschefer i EU efter et britisk exit har alle gjort det klart, at de ønsker at blive i EU og ser EU som rammen om en fælles fremtid, siger EU-præsident Donald Tusk. Han vil nu igangsætte større diskussion om fremtidens EU.

Foto: FRANCOIS LENOIR

BRUXELLES: »Det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere.«

Med det gamle ordsprog i mente holder formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, fast i, at EU er svaret på fremtidens udfordringer, men der er behov for en større refleksion i alle EU-lande om, hvordan fremtidens EU skal se ud. Og det støtter de 27 stats- og regeringschefer i de andre lande op om.

»Der er ingen grund til at skjule, at vi ønskede et andet resultat af gårsdagens folkeafstemning. Jeg er fuldt klar over, hvor seriøst og dramatisk dette øjeblik er politisk. Der er ingen måde, som alle politiske konsekvenser kan forudsiges på. Især ikke for Storbritannien. Det er et historisk øjeblik, men ikke et øjeblik for hysteriske reaktioner. Jeg kan forsikre alle om, at at vi er forberedt også på dette negative scenario,« siger Donald Tusk fredag morgen i Bruxelles.

Han fortæller, at han over de seneste dage har snakket med alle EUs stats- og regeringschefer og formændene for EUs institutioner om muligheden for et Brexit.

»På vegne af de 27 ledere kan jeg sige, at vi er fast besluttede på at holde vores enhed som 27. For os alle er unionen en ramme for vores fælles fremtid,« siger Tusk.

Men fremtidens EU vil blive reformeret og komme til at se anderledes ud på den ene eller anden måde. Den diskussion begynder nu.

Alle procedurerne for, hvordan Storbritannien forlader EU, er klare og står i traktaterne. For at diskutere detaljerne i procedurerne har jeg tilbudt lederne et uformelt møde for de 27 i forbindelse med EU-topmødet (tirsdag-onsdag i næste uge). Jeg vil også foreslå lederne, at vi begynder en bredere refleksion over unionens fremtid.«

Donald Tusk gør det også klart, at indtil Storbritannien formelt forlader EU, så vil EU-lov også gælde for og i Storbritannien - »rettigheder såvel som forpligtelser.«

»Det er sandt, at de seneste år har været de sværeste i vores unions historie, men jeg husker altid på, hvad min far sagde til mig: Det, der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere,« slutter EU-præsidenten.

Løkke: Danmark hører hjemme i EU

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), anlægger samme linje.

»Det britiske afstemningsresultat rokker ikke ved, at Danmark hører hjemme i EU. EU er Danmarks bedste mulighed for at påvirke den verden, vi på godt og ondt er en del af. Vi kan gøre nogle ting bedre alene, men vi er stærkere sammen. Danmark og dansk økonomi er dybt afhængig af det europæiske fællesskab,« udtaler Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar.

Statsministeren siger videre, at de seneste tre folkeafstemninger i Storbritannien, Nederlandene og Danmark skal give anledning til eftertanke og handling:

»I befolkningerne eksisterer der en skepsis mod EU. Det må vi som beslutningstagere i EU tage meget alvorligt. Det kræver en ekstraordinær indsats at genvinde borgernes tillid og opbakning til det europæiske samarbejde. EU skal fokusere på de store problemer, som optager Europas befolkninger, men holde sig fra områder, hvor medlemsstaterne kan gøre det bedre selv. Jeg vil nu afvente den britiske regerings udmelding om, hvad Storbritannien nu agter at gøre. Og så ser jeg frem til at diskutere situationen med mine europæiske kolleger på EU-topmødet i næste uge.«

På topmødet vil det være premierminister, David Cameron, der repræsenterer Storbritannien, men kun som en overgangsfigur, da han fredag morgen meddelte, at han trækker sig, så snart der er fundet en ny formand for De Konservative i Storbritannien »senest til oktober.«

David Cameron sagde også, at han ikke vil aktivere den såkaldte Artikel 50, der styrer skilsmisseprocessen, som Donald Tusk refererer til. Det vil blive op til en ny britisk premierminister at beslutte, hvornår det skal ske.