EU-præsident ser Donald Trump som ny trussel mod EU

De udfordringer, EU står over for, er de farligste, siden Rom-traktaten blev lavet, mener EU-præsident.

USA's nye præsident, Donald Trump, er med sine "bekymrende udtalelser" med til at gøre EU's fremtid "højst uforudsigelig". Det mener EU-præsident Donald Tusk. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's nye præsident, Donald Trump, er med sine "bekymrende udtalelser" med til at gøre EU's fremtid "højst uforudsigelig".

Det skriver EU-præsident Donald Tusk tirsdag i et brev til stats- og regeringscheferne for de 27 EU-lande, der bliver i samarbejdet efter den britiske exit.

- De udfordringer, vi lige nu står over for i Den Europæiske Union, er mere farlige end på noget andet tidspunkt, siden Rom-traktaten blev underskrevet, skriver Donald Tusk.

Han peger på truslerne fra et stadigt mere "selvhævdende Kina" og "Ruslands aggressive politik over for Ukraine og sine naboer" som nogle af de store trusler.

Krig, terror og anarki i Mellemøsten og Afrika, hvor radikal islam spiller en afgørende rolle, er også blandt de store trusler, som EU-præsidenten nævner.

Og det samme er "bekymrende udtalelser" fra Trump og hans nye amerikanske regering.

Det gør alt sammen fremtiden "højst uforudsigelig", skriver Tusk i brevet, der er oplæg til diskussion om EU's fremtid på et topmøde på Malta på fredag.

- Især forandringen i Washington stiller Den Europæiske Union i en svær situation: Med den nye administration, der synes at sætte spørgsmålstegn ved de sidste 70 års amerikanske udenrigspolitik, skriver Donald Tusk.

/ritzau/