EU-præsident: EU-landene bør fordele mindst 100.000 flygtninge mellem sig

Der er behov for, at EUs ledere udviser solidaritet og melder sig klar til en fair fordeling af mindst 100.000 flygtninge, siger EU-præsident Donald Tusk. Han frygter en dyb splittelse i EU, hvis lederne ikke kan finde en fælles løsning. Ungarns Viktor Orbán fastholder under sit besøg i Bruxelles, at flygtningekvoter er en dårlig ide, samt at det kontroversielle pigtrådshegn på grænsen til Serbien er nødvendigt.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Ungarns kontroversielle premierminister Viktor Orbán er på besøg i Bruxelles, og såvel Orbán som EU-præsident Donald Tusk og Europa-Parlamentets formand Martin Schulz har benyttet lejligheden til at sende nogle meget klare budskaber.

Og parterne er langt fra enige om, hvordan flygtningekrisen skal håndteres.

»Ikke alle er fan af de kontroversielle løsninger, som premierminister Orbán har foreslået, og jeg kan forstå hvorfor,« indledte Donald Tusk med reference til blandt andet det 175 kilometer lange pigtrådshegn, som Ungarn har opført langs grænsen til Serbien.

Tusk understregede, at alle lande bliver nødt til at øge indsatsen, og at de lande, som tidligere er blevet hjulpet selv, nu må vise solidaritet over for de medlemslande, som er mest pressede. En klar reference til en række central- og østeuropæisk lande, som historisk kun har taget meget få flygtninge. Han nævnte specifikt Tyskland, Italien og netop Ungarn som lande, der har behov for hjælp på grund af flygtningepresset.

»Det er en stor test for alle EUs lande. Jeg opfordrer alle EU-ledere til at fordoble deres indsats, når det kommer til solidaritet med de medlemslande, som står i denne hidtil usete migrationsbølge. Det er vigtigt at acceptere flere flygtninge som led i denne solidaritet. Fair fordeling af mindst 100.000 flygtninge mellem EU-staterne er, hvad der er brug for. Hvis lederne ikke viser god vilje, vil solidaritet blive et tomt slogan,« sagde Tusk.

Østlande blokerer for fordeling

Foreløbigt har EU-landene i måneder diskuteret en frivillig fordeling af 40.000 asylansøgere, der er kommet til Grækenland og Italien, men foreløbigt er der kun givet tilsagn til en fordeling af 32.256.

EU-Kommissionen vil i næste uge foreslå et permanent system for fordeling af flygtninge i nødsituationer som den aktuelle, men tvungne flygtningekvoter har en række central- og østeuropæiske lande hidtil blokeret for - herunder Ungarn.

Ifølge en foreløbig udgave af Kommissionens forslag, der er lækket, vil Kommissionen desuden foreslå, at de 40.000 løftes med yderligere 120.000 til 160.000 asylansøgere, samt at Ungarn inkluderes i de lande, som skal afhjælpes, udover Grækenland og Italien. EU-Kommissionen ville på torsdagens pressebreifing dog ikke kommentere det lækkede dokument.

Ifølge Donald Tusk handler et europæisk svar samtidig om at styrke de ydre grænser og tage »nøglerne til vores Europa tilbage fra menneskesmuglere og mordere.«

Selv om det ungarske hegn til Serbien er en løsning, som ikke mødes med kyshånd i Bruxelles, så anerkendte Tusk, at Orbán har opført hegnet for at styrke EUs ydre grænser.

»De to tilgange med solidaritet og inddæmning må ikke udelukke hinanden. Det ville være utilgiveligt, hvis Europa opsplittes i fortalere for inddæmning - symboliseret af det ungarske hegn - og fortalere for åbne døre og vinduer,« sagde Tusk.

Orbán: Vi forsvarer Europa

Viktor Orbán sagde, at førsteprioriteten må være at forsvare EUs ydre grænser, og at EUs regler også klart kræver det. Derfor er pigtrådshegnet på grænsen til Serbien en nødvendighed.

»Europæerne er fulde af frygt og ikke tilfredse med, hvad de europæiske ledere har gjort indtil nu, fordi vi ikke forsvarer Europas grænser. Det er et spørgsmål om vilje. Hvis der er vilje, er der en vej, og så må vi finde den,« sagde Orbán og understregede, at han ikke havde hørt nogle komme med alternative ideer til pigtrådshegnet:

»Vi forsvarer ikke bare den ungarske grænse, men Schengens ydre grænse, hvilket betyder, at vi forsvarer Europa.«

Efter sit møde med Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, understregede Orbán også, at Ungarn blot gør, hvad EU-reglerne kræver, og at hele det vigtige Schengen-samarbejde med åbne grænser internt i Europa er på spil.

»Hvis vi ikke kan beskytte vores grænser, så er Schengen i fare. Derfor er grænsekontrol førsteprioriteten,« sagde han og tilføjede:

»Vi kan ikke lide diskussionen om flygtningekvoter, fordi den flytter opmærksomheden fra det egentlige problem.«

»Et tysk problem«

Omkring de kaotiske tilstande på den internationale banegård i Ungarns hovedstad Budapest, sagde Orbán, at ingen får lov til at forlade Ungarn uregistreret, og at Ungarn dermed gør, som både EU og Tyskland kræver.

Netop Tyskland og dets åbne arme over for flygtninge er dog det egentlige problem, ifølge Orbán:

»Det er ikke et europæisk problem. Det er et tysk problem. Ingen ønsker at blive i Ungarn eller Slovakiet eller Polen eller Estland. De vil allesammen gerne til Tyskland. Vores job er blot at registrere dem.«

Også Martin Schulz mente, at Schengen-samarbejdet var truet, og sågar hele EU, hvis der ikke kan findes fælles europæiske løsninger. Schulz var lodret uenig med Orbán, om hvad der er behov for, og kaldte national egoisme som den ungarske for den egentlige trussel mod EU.

»Den europæiske ide er en ide om solidaritet. I øjeblikket ser vi det stik modsatte. Vi ser en masse egoisme, som i mine øjne er en rigtig trussel mod Den Europæiske Union,« sagde han.

Uenighed om kristne værdier

Donald Tusk talte også om at lave modtagecentre, hvor asylansøgning kan behandles, tættere på konfliktzoner uden for Europa, hvor flygtningelejre allerede findes. Han nævnte Tyrkiet, Libanon, Jordan og Marokko som eksempler. Også derfor er der behov for mange flere penge, og det vil EUs ledere skulle tage stilling til, når de mødes til EU-topmøde i oktober.

Tusk sendte også en klokkeklar besked til Viktor Orbán og andre centraleuropæiske ledere, der har udtalt, at de helst vil tage imod kristne flygtninge, hvis de overhovedet skal tage nogle:

»For mig betyder kristendom en pligt over for vores brødre i nød. I forbindelse til migration må det først og fremmest betyde solidaritet. For en kristen bør det ikke betyde noget, hvilken race, religion eller nationalitet en person i nød har.«

Det ønskede Orbán ikke at kommentere, men sagde, at han ville gemme diskussionen om kristendom til et andet pressemøde.