EU-politikere bifalder asylaftalen med Tyrkiet trods hager

Aftalen om at udveksle flygtninge og migranter med Tyrkiet mødes med forsigtig ros fra de store partier i EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke en perfekt løsning, men trods alt en løsning.

De største politiske partier i Europaparlamentet stiller sig forsigtigt bag den aftale, EU i marts indgik med Tyrkiet om afviste asylansøgere. Det fremgår af en debat om emnet onsdag ved parlamentets samling i Strasbourg.

For at lette presset på Grækenland aftale parterne, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, sendes tilbage til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

- Vi står tit her og kritiserer ministerrådet, men jeg vil gerne takke Donald Tusk (rådets præsident, red.) for, at det er lykkedes at bringe de forskellige interesser sammen, så man kan finde en fælles vej, siger Manfred Weber fra den borgerlige EPP-gruppe.

- Aftalen er ikke perfekt, men vi skal have bolden ud af menneskesmuglernes hænder, siger Gianni Pittella fra den socialdemokratiske gruppe, mens han kritiserer de europæiske lande, der har nægtet at tage imod flere flygtninge.

Politikere fra partiets mindre partier, blandt andet Guy Verhofstadt fra den liberale ALDE-gruppe, kritiserer EU for at give for meget magt til Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Aftalen er også blevet mødt med stærk kritik fra blandt andre FN og Amnesty International, fordi Tyrkiet sender nogle flygtninge tilbage til krigshærgede Syrien.

/ritzau/