EU-plan for militær indgriben i Darfur

EU overvejer afsendelsen af en militær EU-styrke til Afrika for at hanke op i den internationale indsats for at hindre et folkemord i Darfur.

For at give de afrikanske lande mere mod på opgaven med at sikre freden i Darfur-regionen i Sudan, overvejer EU nu at sende soldater til nabolandet Chad. Her skal de dels beskytte flygtningelejre, men også fungere som en indirekte trussel over for den sudanesiske regering.

»Vi har talt om muligheden for hurtigt og i samarbejde med Chads regering at sende en midlertidig EU-styrke af sted for at beskytte flygtningelejre i Chad, mens vi afventer indsættelsen af en FN-politistyrke,« sagde EUs udenrigspolitiske chef Javier Solana i går i et interview med den franske avis La Croix.

Ifølge EU-diplomater er der en voksende erkendelse af, at den fredsstyrke på godt 7.000 mand, som de afrikanske lande samlet i den Afrikanske Union, AU, har indsat i Darfur-regionen slet ikke magter opgaven. Ifølge den amerikanske regerings Darfur-udsending angreb fly fra det sudaneske luftvåben i går på ny mål i Darfur for åbenbart at støtte de arabiske militser, der i de seneste år anklages for at have indledt en etnisk udrensning for at fjerne den sorte befolkning fra området.

Op mod 200.000 mennesker menes at være blevet dræbt i konflikten, mens to en halv million er blevet drevet på flugt, hvoraf mange har fundet ly i nabolandet Chad.

EU og andre internationale aktører som USA har hidtil været tilbageholdende med direkte at gribe ind i Darfur-konflikten, fordi de afrikanske lande i AU selv har påtaget sig opgaven med at sikre fred. EU har til gengæld påtaget hovedparten af finansieringen med en hjælp på godt fire milliarder kroner.

Ifølge en rapport udarbejdet af Europa-Parlamentet er der imidlertid kun en ganske lille del af denne økonomiske støtte fra Europa, der rent faktisk er gået til AUs fredsbevarende styrke.

Hvis EU beslutter sig for at sende soldater til regionen, bliver det uden dansk deltagelse. Det danske EU-forbehold fra 1993 indebærer, at Danmark ikke kan deltage i nogen form for militært europæiske samarbejde. EU har i de seneste år oprettet flere militære kampgrupper til hurtig indsættelse i kriseregioner heriblandt en nordisk gruppe bestående af soldater fra Sverige, Finland og de baltiske lande med et ekstra norsk kontingent som kan blive sendt til missioner som den pågældende i Afrika.