EU-Parlamentet ønsker fri bevægelighed for regnbuefamilier i EU

EU-Parlamentet vil gøre op med diskrimination mod regnbuefamilier, siger dansk medlem af parlamentet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LGBT-borgere i EU oplever fortsat forskelsbehandling, alt efter hvilket land de befinder sig i. Og det skal der gøres op med.

Sådan lyder opfordringen fra EU-Parlamentet i en erklæring, som er vedtaget tirsdag.

I erklæringen, som blev vedtaget med stort flertal, bliver det understreget, at ægteskaber eller registrerede partnerskaber indgået i et medlemsland skal gælde på samme vis i andre medlemslande.

For sådan er det desværre ikke i dag, siger Marianne Vind, medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet.

»Hvis et homoseksuelt par flytter fra Danmark til Polen med deres fælles barn på grund af en udstationering eller et jobskift, så tvinges den ene forælder i dag til at give afkald på sine juridiske rettigheder til barnet, fordi Polen ikke anerkender regnbuefamilier.«

»Dermed kan den ikke-juridiske forælder eksempelvis miste retten til at besøge sit barn, hvis det er indlagt på hospitalet,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Hun kalder det »en klar diskrimination mod regnbuefamilier,« som EU-Parlamentet altså vil gøre op med.

»Det er dybt problematisk, for det betyder, at homoseksuelle par ikke kan gøre brug af den frie bevægelighed på linje med heteroseksuelle par, selv om den frie bevægelighed er kernen i EU-samarbejdet.«

»Vi vil slå fast og have EU-Kommissionen og medlemslandene til at håndhæve det princip, at hvis man er forælder i ét EU-land, så er man det også i alle andre EU-lande,« siger hun.

Erklæringen fra EU-Parlamentet retter blandt andet fokus mod medlemslandene Polen og Ungarn. Begge lande har været i vælten for love, som diskriminerer mod LGBT-samfund.

Ungarn har indført en meget omtalt lov, som forbyder formidling af indhold, der vurderes at fremme homoseksualitet, til børn under 18 år. I Polen er der i flere byer blevet indført såkaldte LGBT-frie zoner.

EU-Kommissionen har allerede indledt sager mod de to lande og tilbageholder blandt andet udbetaling af EU-midler til Polen, mens landet fortsat har de LGBT-frie zoner.

Men EU-Parlamentet opfordrer til, at Kommissionen skrider yderligere til handling. Blandt andet med »budgetredskaber,« lyder det.

/ritzau/