EU-Parlamentet godkender fælles EU-anklagemyndighed

Danmarks retsforbehold gør, at man ikke er med i EU-anklagemyndighed, der vil bekæmpe svindel med EU-penge.

EU-Parlamentet har torsdag stemt for at oprette en ny EU-anklagemyndighed, der skal bekæmpe svindel med EU-midler Reuters/Hannah Mckay/arkiv Fold sammen
Læs mere

Europa-Parlamentet har torsdag stemt for at oprette en fælleseuropæisk anklagemyndighed, der skal bekæmpe svindel og misbrug af EU-midler.

Parlamentet, der er samlet i Strasbourg i Frankrig, vedtog aftalen med 456 stemmer for og 114 stemmer mod. 60 medlemmer undlod at stemme.

Anklagemyndigheden, kendt som EPPO, er et såkaldt forstærket samarbejde mellem 20 EU-lande. På grund af retsforbeholdet står Danmark uden for.

Det samme gør Sverige, Holland, Malta, Ungarn, Polen, Storbritannien og Irland.

Ud over hovedkontoret i Luxembourg skal myndigheden have et korps af mindst en anklager fra hvert af landene, der skal arbejde nationalt.

Som det ser ud nu, er det myndighederne i medlemslandene, der efterforsker og retsforfølger EU-relateret svindel. Men det rækker kun til de nationale grænser.

Anklagemyndigheden skal blandt andet udveksle informationer, koordinere politiundersøgelser og arbejde tæt sammen med EU's antisvindelenhed, Olaf.

Desuden skal den også samarbejde med Eurojust, der er et allerede eksisterende samarbejde mellem anklagemyndigheder i EU-landene.

Parlamentets tovholder på projektet, Barbara Matera, der er medlem af den store EPP-gruppe, håber, at mulighederne vil blive udvidet.

»Forhåbentligt vil EPPO's beføjelser i nær fremtid også omfatte grænseoverskridende forbrydelser som terrorisme og menneskehandel,« siger hun i en pressemeddelelse.

Den endelige beslutning om at oprette myndigheden skal stadig runde EU's medlemslande, der skal vedtage det formelt.

Det ventes at tage mindst tre år, før arbejdet går i gang.

/ritzau/