EU-parlamentarikere tordner mod premierminister Orbán

Ungarns premierminister møder massiv kritik fra parlamentarikere til en debat om Ungarn i Europa-Parlamentet.

Ungarns premierminister møder massiv kritik fra parlamentarikere til en debat om Ungarn i Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, fortrækker ikke en mine, selv om han i Europa-Parlamentet er under massiv verbal beskydning fra adskillige europaparlamentarikere.

En af dem, der ikke er tilfreds med Ungarns regeringsførelse, er Judith Sargentini.

Hun er ansvarlig for den betænkning, som opfordrer EUs medlemslande til at indlede en artikel 7-procedure mod Ungarn for overtrædelser af EUs værdier.

»Ungarn lever ikke op til sine forpligtelser for at være med i EU. Ungarn har gjort de uafhængige medier stille og erstattet uafhængige dommere med dommere, der har tætte bånd til regimet. Det er vores pligt at handle,« siger hun.

Tyske Ingeborg Grässle, der repræsenterer EU-Parlamentets budgetudvalg, er heller ikke imponeret.

»Vi har haft budgetkontrol i Ungarn to gange. Vi ser beviser på klientelisme, korruption og interessekonflikter og ingen forsøg på at gøre noget ved problemerne,« siger Grässle.

Hun tilføjer, at hele budgetudvalget er for at indlede en artikel 7-procedure mod Ungarn.

Populært kaldes traktatens artikel 7, som ultimativt kan ende med fratagelse af stemmeret, for »atombombeparagraffen«.

Skal det ende med, at Ungarns regering bliver frataget stemmeret, kræver det et enstemmigt krav fra medlemslandene, og det findes ikke. Polen vil forsvare Ungarn. Det har landet slået fast.

/ritzau/