EU-parlamentariker: Handelsaftale betyder flere danske job

Handelsaftalen mellem EU og Canada skaber glæde hos Socialdemokratiets EU-parlamentariker Jeppe Kofod.

En oppustelig trojansk hest, placeret foran Europa Parlamentet i Strasbourg, under en protest imod handelsaftalen mellem EU og Canada (CETA). Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER

Den har været undervejs i en årrække. Men danskere bør glæde sig over, den endelige godkendelse af frihandelsaftalen mellem EU og Canada, Ceta, som Europa-Parlamentet onsdag har vedtaget.

Det siger den danske EU-parlamentariker Jeppe Kofod S), der er næstformand i den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet.

- Det er i dag en festdag. EU-Parlamentets ja til aftalen betyder flere danske arbejdspladser og giver danske virksomheder fri adgang til 35 millioner købedygtige canadiere, siger han.

Aftalen mellem EU og Canada har ellers mødt megen modstand.

Kritikerne er blandt andet bekymret for, at aftalen kan hæmme EU-landenes muligheder for at tage hensyn til miljøet. De frygter samtidig aftalen kan bane vejen for flere andre store handelsaftaler.

Men ifølge Jeppe Kofod skal danskerne ikke bekymre sig over aftalen.

- Jeg giver ikke køb på hverken vores rettigheder eller standarder, og derfor har vi også krævet garantier herfor i aftalen. Det har vi fået, og derfor kan jeg støtte aftalen, siger Jeppe Kofod.

Miljøorganisationen Greenpeace demonstrerede uden for EU-bygningen i Strasbourg med en halvt sunket Frihedsgudinde og skiltet ''Ceta skal synke, ikke retfærdigheden'', da aftalen blev vedtaget onsdag.

De er bange for, at aftalen giver store firmaer magten til at sagsøge regeringer og modarbejde love, der beskytter naturen, folkesundheden og sociale rettigheder.

EU-Parlamentet vedtog handelsaftalen med 408 stemmer for og 254 stemmer imod. 33 af parlamentets medlemmer valgte ikke at stemme.

Aftalen fjerner over 99 procent af handelsbarriererne mellem EU og Canada, som er en af verdens ti største økonomier.

Aftalen skal nu ratificeres i 38 nationale og regionale parlamenter i hele EU, herunder Folketinget, før den træder i kraft.

/ritzau/