EU-Parlament vil sikre fair konkurrence mod tredjelande

EU-regler, der skal bekæmpe statsstøttede varer fra tredjelande, blev vedtaget i EU-Parlamentet onsdag.

Arkivfoto. EU-regler, der skal bekæmpe statsstøttede varer fra tredjelande, blev vedtaget i EU-Parlamentet onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIEN BOZON

Skal tredjelande eksportere varer til EU, bør det ske under vilkår, der sikrer en fair konkurrence for EU's arbejdspladser.

Det fastslår Europa-Parlamentet, der onsdag har vedtaget nye regler, der skal bekæmpe statsstøttet eksport fra tredjelande.

Aftalen blev vedtaget med 554 stemmer for og 48 imod. 80 undlod at stemme.

Målet er at modvirke uretfærdig handel fra lande uden for EU med statslig indgriben i økonomien. Det vil sige virksomheder, der modtager offentligt tilskud for at reducere prisen på en vare.

Ifølge parlamentet gælder det for virksomheder, der producerer ting som stål, aluminium, cykler, keramik og solceller.

Fornyelsen kræver blandt andet, at udenlandske handelspartnere lever op til internationale standarder socialt og miljømæssigt.

Det er positivt, lyder vurdering fra Dansk Industri. Ifølge underdirektør Peter Thagesen vil det gavne en fair konkurrence i EU.

Særligt påpeger han, at det er positivt, at reglerne nu i højere grad vil tage højde for en række miljømæssige kriterier.

»Hvis man forestiller sig, at kinesiske virksomheder får billigere adgang til råstoffer eller energi med statsstøtte, så vil det være noget, vi i høj grad vil kunne tage højde for.«

»Det vil i praksis betyde, at det vil være med til at sikre, at danske og europæiske virksomheder konkurrerer på lige vilkår med de kinesiske,« siger han.

Parlamentet har indgået en uformel aftale med EU-landene. De skal dog endeligt godkende forslaget, før det træder i kraft.

/ritzau/