EU-Parlament truer med veto: Kræver virusfond oveni budget

Hovedparten af genopretningsfond på 2000 milliarder euro skal udbetales som tilskud, mener EU-Parlamentet.

Europa-Parlamentet stemmer fredag om resolution, der lægger op til, at man opretter en stor genopretningsfond. Johanna Geron/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den økonomiske nedtur af historiske dimensioner, som Europa står midt i, skal afbødes af en kæmpe genopretningsfond. Men det må ikke ske på bekostning af eksisterende og kommende programmer på EU's budget.

Det er et centralt krav fra EU-Parlamentet, som fredag har vedtaget en betænkning. Med den truer medlemmerne også med at nedlægge veto, hvis ikke de bliver hørt i spørgsmålet om budgettet og genopretningen.

Parlamentet kræver en genopretningsfond på 2000 milliarder euro. Det svarer til 14.915 milliarder danske kroner.

Milliardhjælpen skal primært gives som tilskud og direkte betalinger til de hårdt corona-ramte EU-lande. Men der skal også udbetales støtte i form af lån.

Flere EU-lande har modstand mod en sådan model. De mener, at lån skal være fundamentet i genopretningen. De mener, at lån skal være knyttet til krav.

Betænkningen blev vedtaget, mens EU-Kommissionen i disse dage regner hastigt på et nyt forslag til et langtidsbudget (MFF) og en stor genopretningsfond. Dette nye udspil ventes 27. maj.

EU-Parlamentet fastlagde allerede i 2018 en holdning til budgettets størrelse og indhold.

Det er EU-landene, der enstemmigt skal vedtage budgettet, men EU-Parlamentet skal ifølge traktaten godkende det.

Altså har EU-Parlamentet en vetoret. Og medlemmerne truer med at bruge den.

»Vi er parat til at nedlægge veto, hvis ikke vi får indflydelse på genopretningsfonden«, sagde Siegfried Muresan fra EU-Parlamentets største politiske gruppe, EPP, i denne uge.

Det centrale i betænkningen er, at genopretningsfonden skal bygge oven på EU-budgettet og ikke udhule de eksisterende planer.

Når fonden ønskes indbygget i budgettet, er det for at sikre "parlamentarisk kontrol", hedder det.

Det samme har ledende næstformand i EU-Kommissionen Margrethe Vestager tidligere fremhævet som den mest hensigtsmæssige model.

Betænkningen fredag understreger også, at EU-Kommissionens grønne plan og digitale ambitioner skal prioriteres, når penge fra fonden skal bruges til investeringer i EU's lande.

Betænkningen blev vedtaget med 505 stemmer for. 119 stemte imod.

/ritzau/