EU på vej med Nord Stream 2-udspil: Tyskland står i vejen

Der skal forhandles med Rusland om reglerne for en ny gasledning gennem Østersøen, mener mindst ti EU-lande, EUs rådsformand og EU-Kommissionen. Tyskland vil ikke umiddelbart være med til særlige Nord Stream 2-regler.

Der skal forhandles med Rusland om reglerne for en ny gasledning gennem Østersøen, mener mindst ti EU-lande, EUs rådsformand og EU-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil blive mødt med tilfredshed hos regeringerne i Danmark, Sverige, Polen og de baltiske lande, når EU-Kommissionen fremlægger sin anmodning om et mandat til at forhandle med Rusland om, hvilke regler der skal omfatte Nord Stream 2-gasledningen. Altså den gasledning, der efter planen skal føre gas fra Rusland til Tyskland via Østersøen, herunder gennem dansk søterritorium ved Bornholm.

Kommissionens udspil kan komme så tidligt som fredag. I et brev til regeringerne i Danmark og Sverige tilbage i marts løftede EU-Kommissionen en del af sløret for, hvilke regler den gerne ser, at Nord Stream 2 – i modsætning til Nord Stream 1 – bliver omfattet af.

Det handler blandt andet om adgang for andre end den russiske gasgigant, Gazprom, til at anvende rørledningen, samt at det ikke kan være Gazprom, der alene sender gas gennem rørledningen, og samtidig er eneejer af projektet.

Sådanne regler gælder allerede for gasledninger, der løber internt i EU, men EU-Kommissionen har erkendt, at en såkaldt »offshore« rørledning som Nord Stream 2, der alene fører gas til EU og ikke rundt i EU, ikke er omfattet af disse regler, som lovgivningen er nu. Netop derfor vil Kommissionen på vegne af EU-landene forhandle et særligt regelværk for Nord Stream 2 med Rusland.

Tysk modstand

Intet tyder dog på, at dette bliver let at komme igennem med. Selv om mindst ti EU-lande, EU-Kommissionen og EU-rådsformanden, Donald Tusk, frygter, at rørledningen kan anvendes politisk af Rusland - både i forhold til Ukraine og ved at gøre Europa mere afhængig af russisk gas - står ikke mindst Tyskland i vejen.

Tysk industri ønsker billig, russisk gas, og samtidig er to tyske energigiganter blandt aftagerne af gassen, ligesom de er med til at finansiere rørledningen. Det samme gælder et fransk, et britisk-hollandsk og et østrigsk selskab, og disse lande ønsker derfor heller ikke ny lovgivning, der kan skabe betydelige begrænsninger eller stoppe Nord Stream 2.

Der er dog ingen tvivl om, at det blandt EU-landene er Tyskland, der fører an for at få Nord Stream 2 realiseret. I et brev til EU-Kommissionens generaldirektorat for energi understregede de tyske myndigheder således i marts, at det ville være »diskriminerende«, hvis Nord Stream 2 skal underlægges andre regler end Nord Stream 1, der har samme linjeføring og i sin tid fik grønt lys – også af Danmark – uden nogen problemer.

Og i et svar til Forbundsdagen i Berlin har den tyske regering ligeledes i marts understreget, at Nord Stream 2 er et »kommercielt« projekt, der ikke skal gribes politisk ind i.

Hos Nord Stream 2-selskabet, der er ejet af russiske Gazprom, understreger man også denne pointe og forventer derfor ingen forhindringer for rørledningen, der efter planen skal stå færdig ved udgangen af 2019.

For overhovedet at få Tyskland med på at tage en diskussion i EU-regi er forventningen, at EU-Kommissionen spiller ud i brede vendinger, og at en første diskussion blandt EUs energiministre så kan tages i slutningen af juni.

Jakob Ussing er Berlingskes EU-korrespondent.