EU overvejer reaktion på bosættelser

Det understreger unionens opdeling, at medlemslandene ikke kan blive enige om, hvordan de skal reagere på Israels plan om nye bosættelser.

Her ses en beskeden beduinlejr foran en israelsk bosættelse, Maale Adumim, nær Jerusalem. Israel har planer om 3.000 nye bosættelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMMAR AWAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BELGIEN: Israel har tænkt sig at etablere 3.000 nye bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. Det kan EU ikke bakke op om, men medlemslandene kan heller ikke nå frem til en aftale om, hvordan der skal reageres fra et samlet EU. Det viste sig tirsdag, da ambassadører med ansvar for sikkerhedsspørgsmål var samlet i Bruxelles, skriver Reuters.

På mødet blev det diskuteret, hvorvidt de 27 lande skal skrive til den israelske top i Tel Aviv for at udtrykke deres bekymring omkring Israels bosættelses-planer, eller om de israelske ambassadører i stedet skal indkaldes til samtaler i EU-landene, ligesom fem lande allerede har gjort.

Derfor har medlemmer endnu ikke taget en formel beslutning, og spørgsmålet bliver igen vendt fredag, når ambassadørerne samles igen, oplyser en anonym diplomat til Reuters.

Uenighederne understreger splittelsen i EU over, hvordan hele Israel-Palæstina-konflikten bør håndteres. En splittelse, der allerede i sidste uge viste sig, da EU-landene ikke var enige i FNs generalforsamling om, hvorvidt Palæstina skal have en højere status i FN og dermed blive anerkendt som en stat. 14 europæiske regeringer, herunder Danmark, stemte for, mens 12 undlod at stemme, og Tjekkiet var imod.

Flere gange har EU udtalt kritik af Israel for bosættelserne på den landjord, som palæstinenserne ønsker at kalde for Palæstina, fordi det har forhindret fredsprocessen mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre. Alligevel har nogle regeringer været forsigtige med at presse Israel for hårdt, fordi det muligvis kan skade EUs ambition om at være en mæglende magtfaktor i Mellemøsten.

Israels planer om nye bosættelser har dog også givet negativt udslag hos den ellers tætte allierede, USA. Mandag opfordrede amerikanerne Israel til at genoverveje planerne, til trods for at premierminister Benjamin Netanyahu nægtede at skrue ned for intentionerne. - Vi opfordrer den israelske regering til at genoverveje disse ensidige beslutninger og udvise tilbageholdenhed, da disse aktioner er mod hensigten og gør det sværere at genoptage direkte forhandlinger for at opnå en to-stats-løsning, sagde talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney.