EU opruster mod illegal indvandring

På bare et år er antallet af personer, der illegalt forsøger at komme ind i EU, steget med 35 procent. Plan fra det danske EU-formandskab skal dæmme op for den ulovlige indvandring.

De fleste illegale indvandrere kommer ind i EU via Grækenland og Italien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alessandro Bianchi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske EU-formandskab fremlægger i morgen en handleplan, der skal løse de hastigt voksende problemer med ulovlig indvandring. Det sker på et rådsmøde i Luxembourg for EUs justits- og indenrigsministre, hvor justitsminister Morten Bødskov (S) præsenterer planens omkring 90 konkrete tiltag, herunder styrket ydre grænsekontrol og en mere effektiv hjemsendelse.

- Vi fremlægger en historisk plan for at forstærke indsatsen mod ulovlig indvandring i EU, der er et meget stort problem. Forudsætningen for et velfungerende, åbent EU er, at vi har en stærk ydre grænse, siger Bødskov.

Ifølge den seneste risikoanalyse fra Frontex, EUs grænseagentur, blev 104.000 personer i 2010 taget i at krydse grænsen til EU ulovligt. Samme tal steg i 2011 til 141.000 - en stigning på 35 procent. Samtidig skønner EU-Kommissionen, at mellem 1,9 og 3,8 mio. personer er rejst lovligt ind i EU, men er blevet ulovligt. Ifølge Justitsministeriet findes der intet sikkert bud på antallet af ulovlige indvandrere i Danmark - kun en begrundet frygt for, at de mange illegale indvandrere, der opholder sig i Grækenland og Italien, vil begynde at rykke mod nord.

EU-ekspert: Utroligt ambitiøst forslag

Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, kalder det danske formandskabs forslag »utroligt ambitiøst«:

- Problemerne med illegal indvandring underminerer det indre marked og den ånd, der er i EU omkring fri bevægelse. Derfor vil det være en kæmpe fjer i hatten - også for det danske formandskab - hvis man lykkes at komme igennem med projektet.

Justitsministeren understreger, at planen er forberedt grundigt og i dialog med de øvrige EU-lande. Derfor forventer han, at der kan opnås enighed. Desuden forklarer ministeren, at planen, som fastsætter seks strategiske indsatsområder, skal evalueres mindst hvert halve år:

- Jeg håber, at et styrket samarbejde med oprindelses- og trafiklandene dæmmer op for den illegale indvandring, og at styrkelsen af den ydre grænse sætter en prop i dér, hvor alt for mange kommer ind. Alle seks elementer i den strategiske indsats er afgørende. Vi kan på baggrund af mange års erfaring se, at netop dér skal vi sætte ind.

Ekspert: Presset på EUs grænser vil bestå

Initiativet bakkes umiddelbart op af Venstre.

- Det har hele tiden været ideen at ophæve de indre grænser og Schengen-aftalen, og at det skulle kombineres med en stærk kontrol ved de ydre grænser. Så planen er inden for skiven, siger EU-ordfører Lykke Friis.

Forstærkede grænser, aftaler med hjemlande og planens øvrige elementer vil dog næppe være nok til at holde illegale indvandrere ude af EU, mener Hans Kornø Rasmussen, ph.d. i international økonomi og forfatter til flere bøger om demografi.

- Man må samtidig reducere efterspørgslen på ulovlige indvandreres arbejdskraft, for det er en stor del af problemet. Uanset hvad vil presset i al fremtid være enormt højt, fordi levestandarden er langt højere i Europa end i Afrika og Mellemøsten. Og fordi befolkningerne i de områder er så unge, mens vi i Europa er relativt gamle, siger han og tilføjer:

- Presset på EUs grænser er ikke noget, som holder op.