EU og Tyrkiet ser fremad efter det mislykkede kupforsøg

Udenrigsminister Kristian Jensen ser mødet i Bratislava mellem EU og Tyrkiet som en genstart af forholdet.

Den tyrkiske europaminister, Ömer Celik, vil nu se fremad, efter at det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet har sat forholdet til EU på en hård prøve. Scanpix/Joe Klamar Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU og Tyrkiet er indstillet på at se fremad, efter at det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet ellers har sat forholdet på en hård prøve.

Det siger den tyrkiske europaminister, Ömer Celik, efter at han lørdag for første gang siden kupforsøget har mødt EU-landenes udenrigsministre, der er samlet til uformelt møde i Bratislava.

- Der er en meget stærk enighed om at fokusere på en positiv dagsorden og udvide samarbejdet mellem Tyrkiet og EU yderligere, siger Celik efter mødet.

Han siger dog også, at der er stor skuffelse i Tyrkiet over, hvad tyrkerne ser som en "svag reaktion" fra EU på kupforsøget.

EU-landene mener tværtimod, at de straks tog afstand fra kupmagerne og støttede det tyrkiske demokrati.

De har dog samtidig kritiseret de omfattende anholdelser og fyringer overalt i Tyrkiet efter kupforsøget og opfordret til en fair rettergang mod bagmændene.

Men EU har lagt al for meget vægt på kritikken af Tyrkiet og for lidt på støtten til og solidariteten med Tyrkiet, mener Celik.

Han siger, at det er en "skuffende" reaktion, når tungt bevæbnede kupmagere har bombet parlamentet og forsøgt at dræbe præsident Recep Tayyip Erdogan.

- Ingen skal komme og give Tyrkiet lektioner om demokrati. Det er Tyrkiet, der har noget at lære andre, siger Ömer Celik.

Trods utilfredsheden med EU lover han dog, at Tyrkiet stadig vil leve op til migrationsaftalen med EU.

Men Celik advarer også om, at nye migrationsstrømme kan kræve nye mekanismer. Dem vil Tyrkiet først hjælpe med, hvis tyrkerne får visumfri adgang til EU.

Tyrkiet blev i marts lovet visumfrihed til EU til gengæld for hjælp med at bremse migrationsstrømmen til Europa.

Men for at få visumfrihed skal Tyrkiet - som alle andre lande - leve op til en række krav.

Erdogan har sagt, at han forventer visumfrihed til EU for tyrkere i oktober, men det mål er ikke rykket tættere på efter mødet i Bratislava.

EU står fast på, at Tyrkiet skal ændre sin definition af terror for at få EU til at droppe kravet om visum, men det vil Tyrkiet ikke.

- Vi vil først ændre vores antiterrorlovgivning, når der ikke længere er nogen terrortrussel, siger Ömer Celik.

Udenrigsminister Miroslav Lajcak fra det slovakiske EU-formandskab siger, at han forventer en forbedring af forholdet mellem EU og Tyrkiet efter mødet.

Også udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger, at mødet lørdag mellem EU og Tyrkiet forløb "rigtig godt".

- Det var en genstart af forholdet mellem EU og Tyrkiet, siger Kristian Jensen.

/ritzau/