EU og Kina er stadig langt fra hinanden på handelsfronten

Topmødet mellem EU og Kina sluttede uden en erklæring, fordi et langvarigt slagsmål om, hvorvidt Kina skal have status som en markedsøkonomi i henhold til WTO-reglerne, igen fik Kina til at sige nej til en fælles erklæring. Parterne er i det hele taget langt fra hinanden på handelsfronten.

Kinas premierminister Li Keqiang (C) og EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker. Fold sammen
Læs mere
Foto: VIRGINIA MAYO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele ti samarbejdsaftaler underskrev EU og Kina i forbindelse med topmødet, men ingen af dem kan siges at være store gennembrud på handelsområdet, og da topmødet sluttede, stod det klart, hvor langt parterne er fra hinanden i centrale handelsspørgsmål.

Der kom nemlig ingen erklæring fra topmødet - præcis som sidste år - fordi Kina insisterer på, at EU giver Kina status som en markedsøkonomi i henhold til WTO-reglerne. En sådan status vil betyde, at EU ikke længere vil kunne lægge straftold på kinesiske produkter, som bliver solgt i Europa til dumpingpriser.

EU vil ikke give Kina denne status så længe, at Kina sælger stålprodukter til så lave priser, at de ifølge EU er billigere end produktionsprisen på grund af en heftig overkapacitet i den kinesiske stålproduktion. Og derfor kom der ingen sluterklæring fra topmødet.

Allerede ved et europæisk-kinesisk erhvervstopmøde fredag morgen inden det politiske topmøde blev banen kridtet op. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, lagde ikke fingre imellem i sin tale, som først og fremmest handlede om netop stålprodukter til dumpingpriser og de problemer, som europæiske selskaber oplever i Kina.

»Vi er nødt til at sikre fairness i handel, og det gør vi ved at styrke vores handelsdefensive instrumenter (som fx importtold på stålprodukter, red.). Det er ikke protektionisme eller at pege fingre, men helt på linje med vores forpligtelser i forhold til Verdenshandelsorganisationen (WTO),« sagde Juncker.

Europæiske virksomheder har det svært i Kina

Han beklagede også, at europæiske selskaber fortsat ikke kan konkurrere på lige vilkår i Kina.

»Sidste år opkøbte kinesiske selskaber fem gange så meget i Europa, som europæiske selskaber gjorde i Kina. Det reflekterer, hvor vanskeligt det stadig er at drive forretning i Kina. Omtrent halvdelen af de europæiske selskaber mener faktisk, at det er blevet vanskeligere de seneste år,« sagde Juncker med reference til, at de europæiske opkøb i Kina er faldet fire år i træk.

Han tilføjede, at det også er cirka halvdelen af de europæiske selskaber, som føler sig mindre velkomne i Kina, end da de i sin tid kom ind på det kinesiske marked, mens over halvdelen mener, at de bliver uretfærdigt behandlet i forhold til kinesiske konkurrenter.

Juncker påpegede, at Kina ifølge Verdensbanken kun er nummer 78 i verden på listen over de bedste lande at drive forretning i, hvilket ikke kan være tilfredsstillende for et land med Kinas ambitioner.

»Vi anerkender, at der er lavet reformer og etableret planer, men vi vil gerne se en hurtigere implementering, så jeres politik stemmer overens med jeres visioner,« sagde Juncker.

Kinas premierminister, Li Keqiang, kvitterede med at sige, at Junckers klare tale om problemerne »viser den tillid, der er imellem os,« for kun venner er ærlige over for hinanden.

»Når der er problemer, så arbejder vi sammen om at løse dem, for Kina skal være et attraktivt sted for udenlandske investeringer,« sagde Li.

Han tilføjede, at Kina lever på til alle WTO-regler, og at det er EU, som nøler med at give den famøse status som markedsøkonomi.

På pressemødet efter topmødet sagde formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, at selv om parter ikke var enige om alt, så var de dog mere enige end året før, ikke mindst om klimakampen, hvor EU og Kina er helt på samme linje. Tusk kaldte det derfor for »det hidtil mest lovende og frugtbare« topmøde mellem EU og Kina.

Trods alt ti aftaler

Selv om topmødet endte uden erklæring, blev der trods alt underskrevet ti samarbejdsaftaler.

De vigtigste samarbejdsaftaler dækker: 1) dialog om statsstøtte og fair konkurrence, 2) udvidet samarbejde på toldområdet, 3) hensigtserklæring om europæisk medfinansiering af Kinas enorme »Silkevejsprojekt«, 4) en køreplan mod et styrket energisamarbejde, 5) et styrket samarbejde om IP-rettigheder.