EU lukker ved midnat sit luftrum for belarusiske fly

Belarusiske fly forbydes i EUs luftrum, efter at Belarus (Hviderusland) 23. maj tvang Ryanair-fly til jorden.

Hviderusland tvang 23. maj et Ryanair-fly til jorden. Om bord var en efterlyst aktivist fra Hviderusland (Arkivfoto). Andrius Sytas/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU forbyder fra midnat forbyde alle belarusiske fly adgang til EUs luftrum.

Det oplyste tre unavngivne diplomater tidligere fredag.

Transportministeren oplyser fredag aften at Danmark indfører flyve- og landingsforbud for belarusiske fly i Danmark.

»På baggrund af den seneste hændelse, hvor belarusiske myndigheder tvang et kommercielt fly til at lande i Belarus, indføres der nu et flyve- og landingsforbud mod belarusiske (belarusiske, red.) fly i dansk luftrum.«

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Dette gælder også grønlandsk og færøsk luftrum.

Det sker, knap to uger efter at Belarus tvang et Ryanair-fly til jorden, mens det var på vej fra Grækenland til Litauen, der begge er EU-lande.

Ombord på flyet var den belarusiske aktivist Roman Protasevitj, der har været efterlyst af regeringen. Han blev anholdt efter tvangslandingen i Belarus' hovedstad, Minsk, og har været tilbageholdt siden.

EU har varslet nye sanktioner mod Belarus efter episoden.

Forbuddet mod belarusiske fly i EUs luftrum er nu et af de tiltag, der rammer landet. EU-landene har indtil klokken 14 fredag til at komme med indsigelser mod forbuddet, hvilket ikke ventes at ske.

Foruden forbuddet anbefaler EU, at fly fra EU ikke benytter sig af belarusisk luftrum. Her er der dog ikke tale om et reelt forbud.

Den anholdte Protasevitj viste sig torsdag på belarusisk tv. Her tilstod han at have organiseret arrangementer, der har forstyrret den offentlige orden.

Den uafhængige borgerretsgruppe Vjasna siger dog, at Belarus' sikkerhedstjeneste med stor sandsynlighed har presset ham til at tale.

Han står over for »uretfærdige, men meget alvorlige anklager«.

»Alt, hvad han siger, er ren propaganda, der ikke er noget sandfærdigt grundlag for,« siger Vjasna-chef Ales Bialiatski ifølge nyhedsbureauet AFP.

Aktivistens »tilståelse« blev vist på Belarus' statslige kanal, ONT.

I en video offentliggjort i sidste uge »tilstod« Protasevitj også at stå bag civile uroligheder. På det tidspunkt sagde den 26-årige aktivists forældre, at de frygter, at deres søn bliver udsat for tortur.

/ritzau/Reuters