EU-ledere afdæmpet optimistiske om våbenhvile

Stats- og regeringscheferne i EU byder aftale om våbenhvile i Ukraine velkommen ved ankomsten til torsdagens EU-topmøde, men er kun forsigtige i håbet om handling fra Rusland.

European Union foreign policy chief Federica Mogherini arrives ahead of the European Council Summit at the European Union (EU) Headquarters in Brussels on February 12, 2015 AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER

BRUXELLES: Aftalen om våbenhvile i Ukraine bliver budt velkommen af stats- og regeringscheferne i EU, men de understreger alle ved ankomsten til EU-topmødet, at det er handlingen på jorden, der tæller, og de kun tør være forsigtige i håbet om fred.

Budskabet er klart, at det er nu, at Ruslands præsident Vladimir Putin skal vise, at han virkelig vil freden.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, understregede, at hvis der ikke sker handling i form af våbenhvile, så fortsætter EU den hårde sanktionskurs over for Rusland.

Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), sagde, at EU vil skrue op og ned for sanktioner, alt efter hvad der sker på landjorden.

EUs udenrigspolitiske repræsentant, Federica Mogherini, kaldte aftalen »afgjort et skridt i den rigtige retning, selvom det ikke løses alting«. Hun sagde på vej ind til mødet, at det i dag ikke drejer sig om nye sanktioner, men om måder, hvorpå Europa kan fremme processen.

Formanden for Det Europæiske Råd, polske Donald Tusk, understregede, at det drejer sig om hele den geopolitiske sikkerhedssituationen.

»Den russiske aggression er en klar trussel mod sikkerheden i Europa. Aftalen giver håb, men håb er ikke nok,« sagde han og kaldte håbet om våbenhvile og fred i Ukraine for »forsigtigt«.

Den allerstørste skepsis kom dog fra Litauens præsident, Dalia Grybauskaitė, som kaldte det for en »delvis aftale«, der var svagere, end det brudte aftale om våbenhvile tilbage fra september, fordi det afgørende spørgsmål om grænsekontrol ikke er omfattet.

Alle lederne understregede, at de nu vil høre udlægningen fra Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident François Hollande på mødet, før de vil tage stilling til, om den allerede besluttede udvidelse af sanktionslisten over for personer og organisationer skal gennemføres som planlagt på mandag. Angela Merkel sagde efter indgåelsen af aftalen i Minsk, at der stadig er meget arbejde forude, men at der er “en reel chance for at vende tingene til det bedre”.

EUs udenrigsministre besluttede i mandags at udvide listen med 19 personer og ni organisationer, som har spillet en rolle i konflikten. De hårde økonomiske sanktioner over for Rusland skal EUs ledere først tage stilling til på et topmøde i marts.