EU-lande enige efter ophedet asyldebat

Efter svære forhandlinger om fordelingen af asylansøgere fra Grækenland og Italien er EU-landene blevet enige om arbejde videre med en frivillig ordning. Kommissionsformand Juncker betegner aftalen som et »beskedent resultat«.

Foto: LASZLO BALOGH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Der blev udvekslet adskillige sværdslag bag kulisserne, da EU’s stats- og regeringschefer torsdag aften og nat diskuterede, om en fordeling af asylansøgere i EU skulle være en frivillig ordning eller efter en obligatorisk fordelingsnøgle, også kaldet flygtningekvoter.

Klokken var næsten tre om natten, før det stod klart, at EU-Kommissionens forslag om en tvungen fordeling af asylansøgere ikke bliver virkelighed. I stedet er EU’s stats- og regeringschefer blevet enige om en model, hvor medlemslandene frivilligt går med til at fordele et begrænset antal flygtninge mellem sig.

Trods nederlaget understregede kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, at det drejer sig om målet og ikke metoder. Af samme grund erklærede han sig tilfreds med, at EU-landene i løbet af de næste to år vil fordele omtrent 40.000 asylansøgere, der i øjeblikket opholder sig i Grækenland og Italien.

EUs ledere bakker samtidig op om Kommissionens anbefaling om, at EU-landene samlet set tager imod 20.000 kvoteflygtninge fra flygtningelejre uden for Europa.

Juncker omtalte det samlede antal af asylansøgere som et »beskedent« resultat, men afviste samtidig spekulationer om stærke uenigheder mellem Kommissionen og stats- og regeringscheferne. Ikke desto mindre skød han med skarpt efter modvillige medlemslande.

»Nogle gange er vi i Europa ikke så gode til at leve op til de idealer, vi prædiker,« sagde han på et pressemøde natten til fredag.

Italiensk vrede

Netop derfor gik bølgerne højt på torsdagens topmøde i Bruxelles. »Hvis det er Jeres idé om Europa, så kan I beholde det,« sagde den italienske premierminister, Matteo Renzi, henvendt til de østeuropæiske lande, der modsætter sig kommissionens forslag om en tvungen fordeling af asylansøgere. »Hvis I vil have en frivillig ordning, så kan I glemme det. Så klarer vi det selv,« sagde Renzi ifølge italienske medier.

Ikke desto mindre er EU nu kommet et skridt videre siden udgangspunktet for de igangværende forhandlinger blev besluttet på et topmøde i april, hvor EU’s stats- og regeringschefer diskuterede muligheden for frivillig omfordeling af asylansøgere.

Efterfølgende lancerede EU-Kommissionen et forslag om en tvungen omfordeling, men et møde for EU’s justits- og indenrigsministre i sidste uge afslørede dybe uenigheder mellem medlemslandene. Ifølge en højtstående EU-embedsmand var knap halvdelen af medlemslandene imod kommissionens forslag, mens en anden halvdel så kommissionens forslag som udgangspunkt for yderligere forhandlinger.

Mens asyldebatten var ophedet, gik det anderledes roligt for sig, da den britiske premierminister, David Cameron, kort præsenterede sine planer for en genforhandling af betingelserne for det britiske EU-medlemskab. Processen kan nu begynde, og EUs ledere vil vende tlibage til sagen til december.