Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
EUs asylstøttekontor, EASO, der hjælper med at kontrollere tilstrømningen af flygtninge og migranter, slår alarm: EUs medlemslande bidrager ikke med de eksperter, som skal bruges til at sikre EUs ydre grænse.
Det konstaterer direktøren for asylstøttekontoret, portugiseren José Carreira, over for Berlingske.
»Vi har brug for, at EUs medlemslande udsender flere eksperter og udsender dem uden alle mulige betingelser,« siger direktøren, der kun har halvdelen af de fagfolk, der er blevet lovet, til sin rådighed.
»Det er slet ikke holdbart,« understreger José Carreira.
EASO folk skal hjælpe de græske myndigheder med at screene de flygtninge og migranter, der tager turen fra Tyrkiet, og EU-landenes manglende støtte betyder ifølge flygtninge- og migrationsforskeren Martin Lemberg-Petersen fra Aalborg Universitet, at EU er i fuld gang med at underminere sin egen erklærede politik om at løse udfordringen med flygtninge- og migrantstrømmen humanitært og i fællesskab.
»EU lader bare flygtninge og migranter hobe sig op i Grækenland,« siger han og understreger, at eksperterne er nødvendige, for at EUs aftale om omfordeling af flygtninge kan fungere. Desuden er det ikke godt for aftalen med Tyrkiet, da den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan, allerede har kritiseret EU for ikke at efterleve aftalen.
»Og her tænker Erdoğan ikke bare på alle de penge, han skal have af EU, men også på EU-landenes manglende vilje til at fordele flygtningene,« siger Martin Lemberg-Petersen.
Danske eksperter trukket hjem
Danmark er et af de EU-lande, der slet ikke bidrager med fagfolk til EASOs screening og asylarbejde i Grækenland.
»Danmark har evakueret alle sine eksperter, fordi situationen blev anset for at være for risikabel. Så nu har vi ikke noget dansk bidrag,« siger José Carreira, som understreger, at det er ekstra beklageligt, fordi de danske fagfolk var meget kompetente.
Udlændinge- og Integrationsministeriet bekræfter, at Udlændingestyrelsens i alt 13 udsendte i Grækenland blev trukket hjem i juni efter kun et par måneders udstationering.
»Styrelsen har ikke taget stilling til eventuelt fremtidigt bidrag til EASO i Grækenland. Det vil blandt andet afhænge af den løbende sikkerhedsvurdering,« oplyser ministeriet.
Udlændingestyrelsen mener dog ikke, at Danmark har noget at skamme sig over.
»Det er vanskeligt at sammenligne de enkelte medlemsstaters faktiske bidrag til EASO. Det danske ekspertbidrag til agenturet skønnes dog – sammenholdt med de samlede forventede bidrag fra medlemsstaterne – at ligge lidt over Danmarks andel af EUs generelle budget,« skriver ministeriet i et svar til Berlingske.
EASOs mangel på eksperter giver længere sagsbehandlingstider, der udløser frustrationer blandt flygtningene og migranterne i de overfyldte og tætpakkede lejre på de græske øer. Den store lejr på øen Lesbos har flere gange været hærget af voldelige optøjer, og for en lille måned siden blev flere af de containere, som EASO bruger til at interviewe nyankomne asylansøgere, stukket i brand.
Men evakueringsplanerne virker efter hensigten, og ingen af EASOs folk er kommet til skade, understreger direktør José Carreira, som ikke kun efterlyser flere eksperter, men også fagfolk med de rette kvalifikationer.
»Eksempelvis tilbød et EU-land os betjente fra trafikpolitiet, men dem måtte vi afslå, da de formentlig er gode på gaden, men ikke til at interviewe asylansøgere og afklare, om de har ret til beskyttelse eller skal sendes tilbage til Tyrkiet. Det er sådan, vi arbejder på øerne, og det er slet ikke holdbart,« konstaterer han.