EU-Kommissionen truer Polen med frataget stemmeret

Dramaet om en omfattende retsreform i Polen, hvor regeringen vil kunne fjerne og udnævne dommere, skærpes. EU-Kommissionen truer nu Polen med at indlede en proces, der kan føre til frataget stemmeret i EU. Polens præsident Duda truer også med veto, hvis Polens nationalkonservative regering ikke ændrer lovforslag.

EU-Kommissionens 1. næstformand, Frans Timmermans, siger, at EU-Kommissionen nu er »meget tæt« på at indlede EUs Artikel 7 mod Polen, som kan ende med at fratage landet stemmeretten i EU. Det sker, efter at Polens nationalkonservative regering har fremsat en række lovforslag, der skal give regerningen kontrol med landets domstole. EPA/STEPHANIE LECOCQ Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

»I ødelagde ham, myrdede ham. I er nogle skiderikker.«

Sådan lød det tirsdag aften i en ophedet debat i det polske parlamentet fra lederen af det nationalkonservative regeringsparti Lov & Retfærdighed, Jaroslaw Kaczyński, der forsøger at ændre landets retssystem fundamentalt, så det i stedet bliver regeringen eller simpelt flertal i parlamentet - som regeringen har - der skal udpege landets dommere.

Kaczyńskis vredesudbrud kom ifølge Bloomberg News, efter at den borgerlige oppositions Borys Budka havde sagt, at Kaczyńskis afdøde tvillingebror, den tidligere polske præsident Lech Kaczyński - der blev dræbt i et flystyrt - aldrig ville have fremsat et lovforslag, der ville »ødelægge demokratiet« ved at udvande retssystemets uafhængighed.

Samtidig fortsatte store protester i hovedstaden Warszawa tirsdag aften, hvor tusinder foran præsident Andrzej Dudas palads taktfast råbte på »uafhængige domstole« og »vi vil have et veto.«

Præsident truer med veto

Og protesterne ser ud til at gøre indtryk på Duda, der i sin tid var med i Lov & Retfærdighed-partiet, inden han som uafhængighed kandidat blev præsident i 2015. I hvert fald foreslog Duda tirsdag aften en række ændringer til lovforslagene og meddelte, at han ikke vil underskrive reformen af landets højesteret, hvis lovforslagene ikke ændres.

»Retssystemet er et meget seriøst emne. Det har brug for at blive reformeret - men på en klog måde,« sagde Duda ifølge Financial Times og tilføjede, at de foreslåede ændringer skal »forhindre beskyldninger« om, at Det Nationale Domstolsråd, der udpeger dommere, arbejder under »politisk diktat.«

Duda har blandt andet foreslået, at tre femtedele af parlamentet skal siges god for udnævnelsen af de 25 medlemmer af Det Nationale Domstolsråd i stedet for blot simpelt flertal, som regeringen har foreslået. Regeringen har simpelt flertal, men ikke tre femtedeles flertal.

EU-Kommissionen truer med hårdeste sanktion

Der er ifølge Financial Times tale om flere lovforslag. Det første forslag blev allerede stemt igennem det polske parlament i sidste uge og skal tvinge alle medlemmerne af Det Nationale Domstolsråd til at træde tilbage, hvorefter et simpelt flertal i parlamentet kan udpege nye medlemmer.

Et andet lovforslag skal give justitsministeren mulighed for at fyre retspræsidenter for de lavere instanser, mens et tredje handler om at tvinge alle landets højesteretsdommere til at træde tilbage med undtagelse af dem, som regeringen beslutter at beholde. Det var det forslag, som førte til den ophedede debat tirsdag aften.

Onsdag diskuterede de 28 EU-kommissærer situationen i Polen og efterfølgende sendte EU-Kommissionens 1. næstformand, Frans Timmermans, den stærkest mulige advarsel til den polske regering, om at EU-Kommissionen nu er »meget tæt« på at indlede den såkaldte »Artikel 7«-proces, der kan føre til, at et land fratages stemmeretten i Ministerrådet. Artikel 7 har aldrig været benyttet og kaldes i Bruxelles for »atombombemuligheden«.

»Forslagene øger kraftigt den systemiske trussel mod retsstaten i Polen,« sagde Timmermans på et presssemøde i Bruxelles og tilføjede:

»Det vil føre til, at dommere bliver afhængige af politikere.«

Timmermans understregede, at beslutningen ikke er taget endnu og ikke mindst vil afhænge af udviklingen den kommende uge, inden kommissærerne diskuterer sagen igen på onsdag.

Han understregede dog, at ændringsforslagene fra præsident Duda ikke fjerner alle EU-Kommissionens bekymringer, samt at han føler sig overbevist om, at der vil være det nødvendige kvalificerede flertal blandt EU-landene til at indlede Artikel 7 mod Polen.

»I maj sagde et overvældende flertal af medlemslandene (på et europaministermøde, red.), at Polen skulle genstarte dialogen med Kommissionen og bakkede Kommissionens linje op. Vi har ikke anden mulighed end at indlede Artikel 7, hvis Polen ikke går i dialog med os, og jeg tror, at der vil være opbakning til at indlede Artikel 7,« sagde Timmermans.

Stor EU-opbakning i Polen

EU-Kommissionen har i forvejen taget juridiske skridt mod den ændring af Polens forfatningsdomstol, som blev sat i gang for halvandet år siden, fordi den også krænker de fundamentale principper i al EU-lovgivning. Men den dialog har foreløbigt ikke ført til ændringer i den polske regerings kurs.

Selve Artikel 7 består af to elementer. Artikel 7.1, der giver Ministerrådet mulighed for at sende en formel advarsel til Polen om, at landet forbryder sig imod EUs grundlæggende rettigheder. Artikel 7.1 kræver »kun« kvalificeret flertal blandt EU-landene.

Hvis det heller ikke fører til noget, kan Artikel 7.2 iværksættes, som kan føre til sanktioner som en ophævelse af stemmeretten i Ministerrådet, hvor EU-landene beslutter ny EU-lovgivning. Det vil dog kræve enstemmighed blandt samtlige de andre EU-lande, og Ungarns nationalkonservative premierminister, Viktor Orbán, har på forhånd sagt, at han vil blokere for denne mulighed.

Artikel 7.1 kan dog være alvorlig nok, da Frankrig og Tyskland ønsker at knytte udbetalingen af EU-midler i fremtiden til, at landene overholder den grundlæggende EU-lovgivning. Med en formel advarsel vil Frankrig og Tyskland derfor presse den polske regering hårdt til at ændre kurs.

Timmermans udelukker dog, at Polen kan være på vej ud af EU, fordi opbakningen til EU er tårnhøj i Polen - faktisk blandt de allerhøjeste i hele EU, ifølge flere nye målinger.

»Vi taler ikke om detaljer, men om selve grundlaget for EU. Det handler at sikre borgernes rettigheder med domstolenes uafhængighed. Det er et helt grundlæggende spørgsmål. EU er baseret på regler og love, og derfor må vi være klar til at bruge alle midler. Men der er ingen mulighed for, at det polske folk vil støtte en regering, der vil ud af EU,« sagde Timmermans.