EU-Kommissionen giver sig selv en svær start

Med en klima- og energikommissær, der må sælge olieaktier for millioner, og tydelig intern uenighed om den vigtige frihandelsaftale med USA har den kommende EU-Kommission gjort livet svært for sig selv. Onsdag skal tre omdiskuterede kommissærkandidater i den varme stol.

De nye EU-kommissærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: »Undskyld forvirringen!«

To meget sigende ord fra den ellers respekterede svenske EU-kommissær Cecilia Malmström, der synes ganske dækkende for den turbulente begyndelse, som den kommende EU-Kommission er ved at give sig selv.

Malmström indtog mandag som den første af 27 kommissærkandidater den varme stol under tre timers høring i Europa-Parlamentet – en slags »forhør« som alle kandidaterne skal igennem, inden Europa-Parlamentet beslutter sig for, om det kan godkende den nye EU-Kommission, som efter planen skal tiltræde den 1. november.

På forhånd havde ingen regnet med, at den veltalende og vellidte svensker kunne komme i problemer. Men et lettere kaotisk forløb hen over weekenden afslørede intern uenighed i Kommissionen omkring den vigtige frihandelsaftale med USA, som Malmström skal forsøge at forhandle på plads. Det gjorde høringen til en svær balancegang.

Blandt parlamentets 751 medlemmer er der mange holdninger til frihandelsaftalen, men i Kommissionen skal der kun være én, ellers bliver det endog meget svært at nå en aftale med USA over de kommende år. Stridspunktet er især en investorbeskyttelse, der giver selskaber mulighed for at anlægge voldgiftssager mod regeringer, hvis beslutninger truer deres investeringer. Den nye kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, har offentligt tilkendegivet, at han er kritisk over for den slags investorbeskyttelse i aftalen, mens den nuværende kommission – hvor Malmström også er medlem – har været fortaler og netop har færdigforhandlet en frihandelsaftale med Canada, der indeholder en sådan investorbeskyttelse.

Et »giftigt« emne

Forud for høringerne har alle kandidaterne offentliggjort en række skriftlige svar, men af uransagelige årsager skete det, som bare ikke måtte ske. Der kom to forskellige udgaver af Malmströms svar i omløb. I den ene udgave var den slags investorbeskyttelse udelukket, mens formuleringen i den anden udgave lader det være uvist, om investorbeskyttelse skal med i frihandelsaftalen eller ej.

Derfor undskyldte Malmström »forvirringen«. Hun medgav, at det var et »giftigt« emne, men holdt sig til, at det var for tidligt at sige, om det skulle være en del af en aftale eller ej. Hun afviste også, at hun skulle være uenig med Jean-Claude Juncker om sagen.

Samtidig bød weekenden også på læk af fortrolige oplysninger, som viste splittelse i den afgående EU-Kommission om databeskyttelse, hvor EU og USA er på kant med hinanden. Malmström blev under høringen beskyldt for at være på amerikanernes side og for at have et for afslappet forhold til databeskyttelse. Det afviste hun på det kraftigste.

Alligevel krævede De Grønne og venstrefløjen i Europa-Parlamentet en afstemning om Malmström i handelskomiteen tirsdag middag. Den faldt ganske vist klart ud til Malmströms fordel, men sagen har uundgåeligt efterladt et splittet indtryk af den kommende Kommission.

Tvangssalg af olieaktier for millioner

Tirsdag var yderligere en række kommissærer i ilden, som så ud til at klare sig hæderligt igennem. Men onsdag er der lagt op til drama igen, når den spanske kandidat til posten som klima- og energikommissær, Miguel Arias Cañete, skal i den varme stol. Han vil med sikkerhed blive grillet på grund af nedladende kommentarer om kvinder og sine bånd til olieindustrien, der ifølge kritikerne både rejser spørgsmål om Cañetes intentioner på klimaområdet og hans uafhængighed.

Alle kandidaterne har nemlig også offentliggjort deres finansielle interesser, og oliemanden Cañete havde ikke så lidt at byde på. Så sent som den 18. september solgte han således for samlet 3,25 mio. kr. aktier i de to olieselskaber Petrolifera Ducar og Petrologis Canarias, som han også har været bestyrelsesformand for i en længere årrække. Selskaberne gør sig i køb, opbevaring og distribution af olieprodukter i henholdsvis Ceuta på den nordafrikanske kyst og Las Palmas på Gran Canaria. Desuden ejer Cañete aktier for samlet knap 1,5 mio. kr. i de to spanske storbanker Banco Santander og Banco Bilbao.

I sine skriftlige svar understreger Cañete, at han også har deklareret alle sin kones finansielle interesser, ligesom han »aldrig vil handle på emner i min portefølje, hvor jeg kunne have en personlig eller finansiel interesse, der kunne skabe tvivl om min uafhængighed.«

Om det så er nok til at skabe ro om den kontroversielle kandidat, får vi de første indikationer på onsdag aften.