EU-kommissær får toppost i Verdensbanken

Kristalina Georgieva forlader sit job som EU's budgetkommissær. Fra januar skal hun arbejde i Verdensbanken.

EU's budgetkommissær, Kristalina Georgieva, forlader sit job som kommissær og vender i januar tilbage til Verdensbanken, hvor hun tidligere har arbejdet. Reuters/Francois Lenoir Fold sammen
Læs mere

EU's budgetkommissær, Kristalina Georgieva, stopper som kommissær for i stedet at tage et job som administrerende direktør i Verdensbanken.

Bulgarske Georgieva, der også er næstformand i kommissionen, begynder på sit nye job i januar, annoncerede EU-Kommissionen fredag.

- Det er med stor beklagelse, at jeg har modtaget Kristalina Georgievas beslutning om at forlade Europakommissionen.

- Det faktum, at hun er blevet bedt om at om at tage en ledende rolle i Verdensbanken, er en anerkendelse af Kristalina Georgievas mange talenter og professionalisme, lyder det i en udtalelse fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Det bliver tyskeren Günther Oettinger, der er kommissær for digital økonomi, som kommer til at varetage Georgievas opgaver.

De omhandler blandt andet, hvordan EU's budget skal håndteres, når Storbritannien skal forlade Den Europæiske Union.

Georgieva er tidligere gået efter posten som FN's generalsekretær, som endte med at gå til den tidligere portugisiske premierminister António Guterres.

De seneste syv har hun arbejdet i EU-Kommissionen. Inden hun blev budgetkommissær, arbejdede hun som kommissær med ansvar for humanitær nødhjælp.

Før det arbejdede hun i Verdensbanken, som hun nu vender tilbage til.

Den afgående kommissær siger i en udtalelse, at hun længe overvejede, om hun skulle sige ja til jobbet som administrerende direktør.

Men siger, at hun i sidste ende "ikke kan afslå muligheden for at vende tilbage".

- Da jeg kom til Europakommissionen i 2010 fra Verdensbanken efterlod jeg ikke bare et job og en organisation, som jeg elskede, men også en sektor: verdenen for global udvikling, siger hun i udtalelsen.

/ritzau/Reuters