EU klar til at forlænge sanktioner over for Rusland

De økonomiske sanktioner over for Rusland fortsætter så længe, at Minsk-aftalen ikke er fuldt ud implementeret, og der ikke er fred i Ukraine. I første omgang forlænges de til 31. januar 2016.

Foto: RIA NOVOSTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Der var ikke den store slinger i valsen, da der i dag blev skabt enighed blandt EU-ambassadørerne om at forlænge de økonomiske sanktioner over for Rusland med et halvt år.

Det skriver en lang række internationale medier, og beslutningen bekræftes af en kilde tæt på processen over for Berlingske.

Officielt skal beslutningen tages af EUs udenrigsministre på mandag, men det bliver nu blot som et punkt på dagsordenen, der noteres uden diskussion.

Tilbage i marts besluttede stats- og regeringscheferne i EU, at sanktionerne først vil blive ophævet, når Minsk-aftalerne om fred i Ukraine er fuldt implementeret.

Udviklingen på landjorden i det østlige Ukraine er desværre forværret med fortsatte kampe, og beslutningen om at forlænge sanktionerne ligger derfor i naturlig forlængelse af stats- og regeringschefernes beslutning i marts.

Lande som Grækenland, Italien, Spanien, Ungarn og Slovakiet har tidligere været skeptiske over for en forlængelse, men udviklingen i Ukraine taler for sig selv, og det gik derfor relativt smertefrit at blive enige blandt ambassadørerne.

De økonomiske sanktioner over for Rusland rammer først og fremmest russiske statsselskabers adgang til finansiering i Europa, som de brugte i stor stil før sanktionerne.

Desuden er der sanktioner over for våbenteknologi og teknologi til olieefterforskning på dybt vand.

Sanktionerne trådte i kraft den 31. juli sidste år som en konsekvens af Ruslands rolle i urolighederne i det østlige Ukraine og nedskydningen af et malaysisk passagerfly på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur.