EU klar med sanktioner mod Venezuelas hårde regime

Det er på tide at sende et signal til præsident Nicolas Maduro om, at det internationale samfund ikke vil acceptere situationen i landet. Mandag vil EUs udenrigsministre efter alt at dømme indføre sanktioner mod det sydamerikanske land.

Venezuelas præsident Nicolas Maduro. Via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Nok er nok. Da Venezuelas præsident Nicolas Maduro ved oktobers guvernørvalg kunne erklære, at hans socialistparti havde vundet i 17 af landets 23 delstater, krydsede han tilsyneladende en rød linje.

I hvert fald er EUs medlemslande, der gennem flere måneder har overvejet sanktioner mod det hårde regime i Venezuela, på mandag klar til at træffe den endelige beslutning.

Og de begrunder blandt andet beslutningen med netop guvernørvalget.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er, ligesom de resterende 27 udenrigsministre forventes at være det, klar til at stemme for.

»Det vi ser i Venezuela, er jo helt uacceptabelt. Danmark har længe presset på for, at EU skulle sende et klart signal til Maduro om, at han må stoppe sin udemokratiske adfærd,« skriver Anders Samuelsen til Berlingske og uddyber:

»Med sin nuværende kurs underminerer styret de demokratiske institutioner i landet og krænker helt basale frihedsrettigheder. Det skal vi sige klart fra over for.«

Land i krise

Netop at præsident Maduras socialistparti skulle have vundet i så mange som 17 ud af 23 delstater bliver anset for usandsynligt i lyset af, at folket i Venezuela næppe er særlig tilfredse med status quo.

Landet har, siden Maduro overtog præsidentposten fra den mangeårige leder Hugo Chavez, bevæget sig i retning af den humanitære og økonomiske krise, landet befinder sig i nu.

Der er bl.a. stor mangel på helt grundlæggende fornødenheder som elektricitet, fødevarer, medicin og rent drikkevand.

Efter guvernørvalget udtalte det amerikanske udenrigsministeriums talsmand Heather Nauert, at det »venezuleanske folks stemme ikke var blevet hørt« og oppositionsblokkens kampagnechef kaldte ifølge The Economist valgresultatet for »fiktion«.

Ministerrådet vil da også mandag efterlyse fuld gennemsigtighed om resultaterne fra valget via en uafhængig undersøgelse.

Ligesom man vil udtrykke sin bekymring for, at helt grundlæggende samfundsstrukturer, der klart beskrives i forfatningen, er blevet nedbrudt.

Sanktionerne vil i første omgang gælde en embargo på våben og andre varer, der kan misbruges til at undertrykke befolkningen.

Desuden har man udarbejdet en juridisk ramme for indrejseforbud og muligheden for at fryse økonomiske midler for specifikke personer. Men selve navnene venter udenrigsministrene med at angive. Det kan komme på tale senere på året - sandsynligvis ved topmødet i december, hvis situationen i Venezuela bliver ved med at udvikle sig i en dårlig retning.

Ministerrådet er ikke den eneste EU-institution, der på det seneste har sat fokus på forholdene i Venezuela. For nylig valgte Europa-Parlamentet at uddele en menneskerettighedspris, Sakharov-prisen, til formanden for Venezuelas demokratiske opposition, Julio Borges, og alle landets politiske fanger:

»Vi må forsvare demokrati, frihed og menneskerettigheder,« lød det blandt andet fra parlamentsformand Antonio Tajani ved den lejlighed.