EU klar med første flygtningeaftale i Afrika

Som det første land i Afrika har Mali indgået en aftale med EU om at bekæmpe illegal migration til Europa og bane vejen for hjemsendelsen af afviste asylansøgere.

Illegale asylansøgere fra Mali vil fremover kunne sendes retur som følge af aftalen mellem EU-landene og regeringen i Mali. Foto: Y. Behrakis Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens antallet af overfyldte og synkefærdige både med flygtninge og migranter fra Afrika på Middelhavet slår nye rekorder, er det lykkedes EU at indgå en aftale med det vestafrikanske land Mali om at bekæmpe den illegale migration fra landet.

Samtidig skal det ifølge aftalen frem over være lettere for EU-landene at sende afviste asylansøgere fra Mali tilbage til deres land.

Aftalen skal gøre op med »de grundlæggende årsager til illegal migration« og »muliggøre hjemsendelse af maliere fra Europa,« oplyser det hollandske udenrigsministerium, der har underskrevet aftalen på vegne af EU.

Mali er ifølge EU-Kommissionen et af de Vestafrikanske lande, hvorfra flest migranter og flygtninge kommer til Europa. Samtidig er Mali et vigtigt transitland på ruten til Nordafrika og videre til Europa for migranter og flygtninge fra de vestafrikanske kyststater Mauritanien, Senegal, Guinea, Gambia og Guinea Bissau.

Ikke mindst aftalen om en mere smidig hjemsendelse af afviste asylansøgere er vigtig for EU og medlemslandene, som har fundet ud af, at de må samarbejde om at lægge pres på de lande i Afrika, Mellemøsten og Asien, der ikke vil tage deres statsborgere retur.

For Malis vedkommende lykkedes det sidste år kun EU-landene at sende knap 12 procent af de afviste asylsøgere tilbage.

Aftalens pris

Aftalen indeholder i alt ni konkrete initiativer, som der er afsat omkring en milliard kroner til. Blandt andet skal unge i Mali have hjælp til at finde arbejde, og EU vil hjælpe med at styrke landets sikkerhedsstyrker.

Til gengæld forventer EU, at regeringen i Mali optrapper kampen mod menneskesmuglerne og styrker kontrollen med landets grænse – hvilket er lidt af en opgave i et land med udbredt korruption.

Aftalen med Mali er efter planen den første af i alt fem med lande i Afrika. EU forhandler også med Etiopien, Senegal, Niger og Nigeria, og netop Nigeria er sammen med Guinea de lande i Afrika, hvorfra de fleste migranter og flygtninge for tiden kommer. Det viser en ny opgørelse fra Frontex – Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning.