EU holder vejret: Går aftalen igennem?

EUs stats- og regeringschefer har torsdag givet grønt lys til den nye Brexit-aftale, der er blevet forhandlet på plads med Storbritannien. Nu venter det store drama i London på lørdag. Det er endnu uklart, om nok en forlængelse kan komme på tale.

Boris Johnson var i godt humør torsdag, da han troppede op til sit – måske – sidste rådsmøde i Bruxelles. De øvrige regeringschefer var ligeledes lettede over, at en ny aftale var forhandlet på plads, men udtrykte samtidig en vis melankoli over, at et Brexit nu bliver en realitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet/EPA/Ritzau Scanpix

De kunne ikke rigtige finde en passende grimasse, regeringscheferne.

Nok var der bred enighed om, at det var lykkeligt, at en ny aftale var blevet forhandlet på plads med Storbritannien, men der var også en vis melankoli forbundet med udsigten til et endelig exit, lod de vide.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker sagde, han var ked af, at »Brexit vil ske«.

EUs formand, Donald Tusk, gik endnu længere:

»Hvis vores britiske venner en dag skulle beslutte sig for at vende tilbage, vil vores dør altid være åben,« lød det melankolsk.

Men glæden var trods alt størst torsdag i Bruxelles.

Spænding til det sidste

Helt op til få timer før topmødet startede, var det endnu uklart, om en egentlig aftale ville blive forhandlet på plads. Det blev den, og det tog som forventet ikke statslederne længe at nikke til aftalen.

Dermed er »bolden på Storbritanniens banehalvdel«, som Donald Tusk sagde med henvisning til, at premierminister Boris Johnson lørdag skal have samlet et flertal i Underhuset bag aftalen.

Det ser på forhånd svært ud, og af samme grund var der ivrig diskussion om, hvorvidt EU ville være villig til at give endnu en forlængelse, såfremt det britiske parlament stemmer nej.

Inden mødet gik i gang, havde det udløst nogen debat, at den afgående kommissionsformand Jean-Claude Juncker syntes at have udelukket, at EU-landene skulle være villige til at give Storbritannien endnu en forlængelse, hvis aftalen måtte falde.

Diplomater fik efterfølgende travlt med at gyde olie på vandene og præcisere, at det ville være op til medlemslandene at tage stilling til, hvorvidt en forlængelse kan komme på tale, og at spørgsmålet i øvrigt var hypotetisk.

Som flere EU-forskere påpegede, er det under alle omstændigheder ikke en beslutning, som kommissionsformanden kan træffe alene. Det kræver, at medlemsstaterne og Europa-Parlamentet også kan tilslutte sig.

Den tyske kansler Angela Merkel sagde torsdag aften på sit pressemøde, at stats- og regeringscheferne ikke havde taget stilling til, hvad der sker, hvis Underhuset stemmer nej.

»Vi har tillid til, at det britiske Underhus kan træffe den beslutning,« sagde kansleren og mindede om, at det er et af verdens ældste parlamenter.

Hun slog også fast, at EUs formand Donald Tusk, uanset hvad briterne kommer frem til, skal konsultere stats- og regeringscheferne.

Politisk magi

Statsminister Mette Frederiksen (S) kaldte ligeledes diskussionen om en forlængelse hypotetisk. Direkte adspurgt om hvordan statsministeren stiller sig, hvis Underhuset stemmer aftalen ned lørdag, lød svaret:

»Så tager vi den derfra.«

Adspurgt, hvad statsministeren mener, der har ændret sig de seneste dage og muliggjort, at en aftale er kommet i stand, sagde hun:

»Jeg tror måske, politikerne viste, hvad politisk magi kan være,« sagde Mette Frederiksen og talte om at gøre det »umulige muligt«.

»So far so good,« opsummerede hun torsdagens begivenheder.

Nu vil EUs øjne være rettet mod Westminster lørdag, hvor det britiske Underhus skal tage stilling til aftalen. EUs regeringschefer vil måske finde optimisme i at høre en selvsikker Boris Johnson:

»Jeg er meget sikker på, at aftalen kommer igennem parlamentet på lørdag. Det er vores chance som demokrater,« sagde Boris Johnson på en pressekonference.