EU har vedtaget nye sanktioner mod Rusland

Mens Ukraine og Rusland angiveligt drøfter en fredelig løsning i det østlige Ukraine, har EU formelt vedtaget nye sanktioner mod Rusland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det synes at være to skridt frem og et tilbage i den månedlange konflikt i det østlige Ukraine.

Inden EU-landene mandag aften formelt godkendte nye sanktioner mod Rusland, meddelte den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, at prorussiske oprørere har frigivet 1.200 fanger. Frigivelsen kommer ifølge Porosjenko efter fredsaftalen, der kom på plads fredag under NATO-topmødet i Wales. Og indtil videre ser fredsaftalen ud til at holde - selv om OSCE, der mæglede under fredsforhandlingerne, mandag har beskrevet situationen som »usikker«.

Samtidig har Ruslands præsident Vladimir Putin ifølge Kreml talt med Porosjenko i telefonen om en fredelig løsning på krisen i det østlige Ukraine, hvor regeringsstyrker kæmper mod prorussiske separatister.

De to regeringsledere drøftede angiveligt »skridt, der vil fremme en fredelig løsning på situationen«, som det hedder i en erklæring, der ifølge Reuters ikke giver yderligere detaljer.

Alligevel kan konflikten risikere at optrappes yderligere, idet det også hævdes fra Porosjenko, at regeringen i Kiev er blevet enige med flere NATO-lande om at forsyne Ukraine med våben.

»Der er indgået en aftale med en række NATO-lande om direkte leverancer af moderne våben, som skal hjælpe os med at beskytte os selv og vinde,« skriver Porosjenko således ifølge det russiske nyhedsbureau RIA Novosti.

Oplysningerne er fortsat ikke bekræftet, og det er også uvist, hvilke lande der i givet fald skulle være tale om. Flere lande - heriblandt USA - har tidligere blankt afvist netop at levere våben til Ukraine. Derimod har blandt andre USA tidligere givet løfter om at levere andre former for militærudstyr som eksempelvis skudsikre veste til Ukraine. Danmark har også meldt sig klar til at sende GPS-udstyr - men ikke våben - til brug i fly.

Mandag aften har EU-landenes ambassadører siddet i hastemøde om sanktioner mod Rusland. Mødet blev indkaldt klokken 18, efter at det stod klart, at Finland var uenig i timingen af sanktionerne. Planerne om sanktioner blev dog først forsinket, fordi nogle regeringer ønskede at diskutere, hvordan man kan suspendere sanktionerne, hvis våbenhvilen fortsætter. Det oplyser diplomater til Reuters.

I sidste uge var der tale om at udskyde den nye sanktionspakke for at se tiden an i forhold til våbenhvilen. Ambassadørerne blev enige om, at sanktionerne skulle godkendes formelt i de 28 hovedstæder mandag med henblik på at træde i kraft tirsdag.

Den finske statsminister, Alexander Stubb, har tidligere udtrykt forbehold over for timingen af sanktionerne, men mandag aften udviklede situationen sig, skriver han selv på Twitter.

»Sikke en dag. Tingene udvikler sig aldrig helt, som man har planlagt. Har fået det udredt efter utallige opkald rundt i Europa.«