EU giver to ugers frist til forhandlingerne om Brexit

Briterne skal til at blive mere konkrete om aftalen for at forlade EU, hvis tidsplanen ikke skal skride, lød det i går efter endnu en forhandlingsrunde om Brexit var overstået i Bruxelles.

Den britiske Brexit-minister, David Davis, fastholder, at forhandlingerne med EU om briternes brud bevæger sig fremad på afgørende punkter. EUs forhandlere advarer om, at der snart skal konkrete fremskridt på bordet. Foto: Eric Vidal/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det sidste nye i Brexitforhandlingerne er, at der ikke er noget nyt.

»I skal ikke forvente nogen bekendtgørelser eller beslutninger fra os,« indledte EUs chefforhandler, Michel Barnier, med at sige fredag, efter at han og den britiske chefforhandler, David Davis, havde mødtes til den sjette forhandlingsrunde om briternes exit fra EU.

Og så alligevel. I kulissen foregår der tilsyneladende ting, som briterne er klar til at lade sive til pressen, men ikke er klar til at sige til citat endnu. I går stod det klart, at EU stadig mangler svar på tre essentielle områder i Brexitforhandlingerne: Britiske udeståender efter bruddet, kommende rettigheder for borgere, og hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland skal se ud.

De spørgsmål skal besvares inden for de kommende to uger, hvis tidsplanen for forhandlingerne skal holde i år, lød det fra Michel Barnier.

På det seneste topmøde i Det Europæiske Råd i oktober erklærede stats- og regeringsledere for de 27 resterende lande sig nemlig klar til at rykke videre til næste fase af forhandlingerne om det fremtidige forhold ved næste topmøde i december, såfremt forhandlingerne har gjort »tilstrækkeligt fremskridt.«

Fremskridt der ifølge Pieter Cleppe, chef for Bruxelles-kontoret i den liberale tænketank Open Europe, nok skal nås inden for tidsrammen.

»Jeg er ret optimistisk. Byggeklodserne er der alle sammen, det skal bare skrives ned på papir,« siger han.

På uofficielt plan forlyder det nemlig blandt andet, at briterne vil rykke sig på et vigtigt område.

Flere britiske medier skriver, at den konservative premierminister, Theresa May, angiveligt er klar til at foreslå en betragteligt højere sum end de 20 mia. pund (knap 149 mia. kroner), som hun i første omgang har indikeret, at briterne kan gå med til at betale i en overgangperiode som led i en opgørelse af skilsmisseboet.

De 20 mia. pund er set fra Bruxelles, Berlin og Paris alt for lidt og kun ca. en tredjedel af det nødvendige.

Grønt lys til milliardbeløb

Nu skal Theresa May ifølge bl.a. Financial Times skal have fået grønt lys også fra de hardcore euroskeptikere i regeringen til at foreslå et beløb i nærheden af 50 milliarder euro (omkring 370 milliarder kroner), så forhandlingerne kan skride fremad.

Storbritanniens accept af en skilsmisseregning vil dermed være højere, »end de før har været villige til at betale«, understreger Charles Grant, der er direktør for tænketanken Centre for European Reform i et indlæg i den britiske avis, The Guardian.

Til gengæld vil EU bl.a. være villig til at bøje sig i forbindelse med den rolle, som EU-domstolen skal have i Storbritannien, mener han.

»Det vil gøre det muligt for EU at erklære, at der er sket tilstrækkelige fremskridt i spørgsmålet om skilsmissen, og det vil bane vejen for forhandlinger om en overgangsperiode og det fremtidige forhold,« skriver han.

Briternes chefforhandler David Davis understregede fredag nok en gang, at Storbritannien er klar til at strække sig langt for at nå en aftale, men at det kræver EUs fleksibilitet:

»Vi er nødt til at se fleksibilitet, fantasi og villighed til fremskridt fra begge sider, for at de her forhandlinger skal rykke sig,« sagde han.

Mens Mays konservative parti er splittet i flere lejre i spørgsmålet, om hvordan man skal tilgå Brexitforhandlingerne, har premierministeren de seneste uger haft rigeligt af andre ting at tænke på. To ministre har bl.a. måttet forlade regeringen på grund af henholdsvis upassende seksuel opførsel og hemmelige møder med den israelske regering. Og britisk presse er fuld af analytikere, der er klar til at stille spørgsmålstegn ved hendes fremtid som leder for partier og landet.

På spørgsmål om, hvorvidt EU regnede med, at Theresa Mays regering i fremtiden ville være den britiske forhandlingspartner for EU, nøjedes Michel Barnier fredag med at sige, at man »følger situationen tæt.«

Eva Jung er Berlingskes korrepondent i Bruxelles