EU giver Boris Johnson ny deadline: Han har to uger til at fremlægge forslag, ellers »er det forbi«

Boris Johnson har fået travlt. EU giver ham 12 dage til at fremlægge sin Brexit-plan – ellers er forhandlingerne slut, lyder beskeden.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, bød onsdag den finske statsminister, Antti Rinne, velkommen i Elysée-palæet i Paris. Senere kom de sammen med en kontant besked til Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiden løber ud for Boris Johnson.

Og nu lægger den franske præsident, Emmanuel Macron, og Finlands statsminister, Antti Rinne, ekstra pres på den britiske premierminister. På et fælles pressemøde i Paris sagde de, at de begge var »bekymrede for, hvad der foregår i Storbritannien«.

Derfor kræver de nu, at Boris Johnson fremlægger et skriftligt forslag til, hvordan han vil lande den skilsmisseaftale, som Theresa May forhandlede på plads med EU og tre gange fik afvist i Underhuset. Han vil have fjernet det kontroversielle irske backstop, som skal undvige en hård grænse mellem Nordirland og Irland.

Men han har ikke endnu forklaret, hvad han vil erstatte det med.

Antti Rinne, Finlands statsminister

»Hvis vi ikke modtager nogen forslag inden udgangen af september, er det forbi.«


»Vi bliver nødt til at vide, hvad Storbritannien har tænkt sig at foreslå. Løs snak om forslag forud for forhandlingerne er uansvarligt. Storbritannien bør fremlægge sine mulige forslag meget snart, hvis de vil diskutere dem med os,« forklarede Rinne ifølge The Guardian.

»Vi er begge enige om, at det nu er tid for Boris Johnson til at fremlægge sine forslag på skrift – hvis de eksisterer. Hvis vi ikke modtager nogen forslag inden udgangen af september, er det forbi.«

Johnsons egen tidsfrist udløber om et par dage

Boris Johnson har selv tidligere sat en tidsfrist for sig selv, som udløber om et par dage. Da han for en måned siden indledte en diplomatisk rundtur i Berlin hos kansler Angela Merkel, greb han en bemærkning i luften ved deres fælles pressemøde og erklærede sig »mere end lykkelig for en tidsfrist på 30 dage« til at præsentere alternative forslag til backstoppet.

Dengang blev det forstået, som om det ikke var en egentlig deadline, som Angela Merkel havde givet ham – men én han gav sig selv. Nu er beskeden dog anderledes kontant fra EU. Rinne lovede på pressemødet, at han nu ville række ud til både formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, og Boris Johnson selv for at drøfte behovet for handling fra britisk side.

Ifølge Johnsons regering har han allerede et forslag klar til EU – men han vil ikke fremlægge det endnu. Det skal i stedet først offentliggøres efter Det Konservative Partis efterårskongres, som finder sted fra 29. september til 2. oktober, skriver Ritzau.

På den måde kan han undgå for store protester fra sit eget parti på konferencen, hvis de ikke bryder sig om det forslag, han har tænkt sig at fremlægge.

Det kan der nu blive lavet om på. For Rinne og Macron vil altså senest have forslaget fremlagt 30. september, mens partikonferencen står på.

Johnsons plan er et fælles irsk marked for mad og landbrug

Ifølge Ritzau har den plan, som omtales, været fremme tidligere. Johnson foreslår således et fælles irsk marked for mad og landbrug, så man kan undgå en hård grænse ved Irland. Told og kontrol af andre varer skal så udføres et andet sted end ved grænsen – men det er uvist, hvor det skal ske.

Og da Boris Johnson mandag fremlagde nøjagtigt det forslag på et frokostmøde med den afgående formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, blev det afvist.

Før mødet var Johnson så optimistisk i forhold til en ny aftale, at han sammenlignede sig selv med tegneseriehelten Hulk i et interview. Men halvvejs inde i frokostmødet begyndte han at synke sammen i stolen, da det gik op for ham, hvor travlt han har – og hvor svært det bliver at forhandle en ny aftale på plads med EU. Sådan har kilder, der var til stede ved mødet, beskrevet det for flere internationale medier.

Briterne vil forhandle dagligt med EU

Efter mødet har den britiske regering forklaret, at man ville indlede daglige forhandlinger med EU. Men ifølge en talsmand for Europa-Kommissionen er der endnu ingen fra den britiske regering, der har rakt ud for at planlægge næste møde. Boris Johnson har dog ifølge The Guardian talt i telefon med Juncker onsdag.

Mødet har efterfølgende fået Juncker til at advare sine kolleger om, at et no deal-Brexit nu er blevet »håndgribeligt«. Altså sådan et Brexit, hvor Storbritannien bryder ud af EU uden nogen skilsmisseaftale. Det scenarie forventes i givet fald at ramme den britiske økonomi hårdt.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), erklærede sig onsdag enig i Junckers analyse. Derfor er den danske regering også begyndt at forberede sig på det hårdest tænkelige Brexit.

»Den nye britiske regerings tilgang er bekymrende,« sagde han til Berlingske.