EU-giganter vil have hastemøde om flygtningekrise

Frankrig, Storbritannien og Tyskland ønsker, at der bliver afholdt et hastemøde i EU om flygtningekrisen.

»Sommerens hændelser har vist, at de mest tragiske konsekvenser af et ødelagt migrationssystem bliver båret af de personer, der bliver udnyttet,« skriver Storbritanniens indenrigsminister, Theresa May, i et avisindlæg. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN/POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre af de største EU-lande vil nu have et hastemøde, hvor flygtningekrisen skal diskuteres.

De tre landes indenrigsministre har i en fælles udtalelse anmodet EUs formandskab om at indkalde til et møde for at diskutere de stadig større udfordringer, flygtninge fra den tredje verden udgør i EU.

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, kalder i et indlæg i The Sunday Times EUs migrationssystem for »ødelagt«.

»Sommerens hændelser har vist, at de mest tragiske konsekvenser af et ødelagt migrationssystem bliver båret af de personer, der bliver udnyttet,« skriver indenrigsministeren ifølge Reuters.

»Som lande i Europa er ved at indse, så bliver de her tragedier forstærket af et europæisk system uden grænser,« fortsætter ministeren.

Hun minder om, at den frie bevægelighed mellem de europæiske lande i første omgang skulle sikre, at arbejdskraften frit kunne bevæge sig mellem medlemslandene, men at det aktuelle flygtningepres forstærker behovet for en skarpere grænsekontrol.

I Frankrig skælder udenrigsminister Laurent Fabius ud på flere østeuropæiske lande, der ifølge ministeren fører en »skandaløs« politik mod de mange flygtninge, der ankommer til Europa.

»Med hensyn til alle de mennesker, der er politisk jaget ud af deres hjemland, er vi nødt at være i stand til at byde dem velkommen,« siger han ifølge Reuters.

»Alle lande må leve op til det ansvar. Frankrig og Tyskland og andre lande har gjort det, men når jeg ser, at visse lande ikke vil acceptere disse grupper af mennesker, finder jeg det skandaløst,« siger ministeren i et interview med radiokanalen Europe 1.

»Her tænker jeg særligt på de østeuropæiske lande. De er ekstremt hårde. Ungarn er en del af et Europa, der har visse værdier, og vi respekterer ikke de værdier ved at rejse et hegn,« siger ministeren med henvisning til store hegn, ungarerne netop er blevet færdige med at rejse søndag, og som skal holde flygtninge væk.

De tre landes krav om et møde kommer få dage efter, at 71 omkomne flygtninge i torsdags blev fundet i en efterladt lastbil ved en motorvej i Østrig.

Samme dag druknede knap 200 flygtninge ud for Libyens kyst, da deres båd med kurs mod den italienske ø Lampedusa forliste.