EU frygter »jordskælv« fra britisk folkeafstemning

Både eksperter og højtplacerede EU-kilder frygter et »jordskælv« såvel politisk som finansielt, hvis briterne på torsdag stemmer for at forlade EU.

»Hvis jeg kun har ét ord, så ville jeg kalde det et jordskælv,« siger en højtplaceret kilde i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Et jordskælv.«

Så kort og foruroligende er den beskrivelse, som en del i EU-systemet i disse dage vælger, når de skal sætte ord på, hvad det vil betyde, hvis Storbritannien 23. juni stemmer for at forlade EU.

En ting er den umiddelbare turbulens på de finansielle markeder, der venter. En anden og værre er det politiske kaos i såvel Storbritannien som i EU, der kan følge. For ingen ved præcist, hvad konsekvenserne bliver, og usikkerheden kan blive giftig for den politiske stabilitet i Europa.

»Hvis jeg kun har ét ord, så ville jeg kalde det et jordskælv,« siger en højtplaceret kilde i EU.

Frygt for tilbagerulning

Blandt diplomater, embedsmænd og rådgivere i EU er det en udlægning, som mange bakker op om, og også eksperter kan nikke til den skræmmende metafor.

»Det vil på mange måder være et politisk jordskælv. I finansmarkederne vil mange se det som et tegn på, at EU kan rulles tilbage, og hvis EU kan rulles tilbage, så kan eurozonen også rulles tilbage. Det er den største frygt, at stemningen om eurozonen også ændrer sig i markederne,« siger Guntram Wolff, der er direktør for tænketanken Bruegel i Bruxelles.

Den seneste uge har været præget af store udsving på finansmarkederne i takt med, at flere og flere meningsmålinger har peget på et flertal i Storbritannien for at forlade EU. Men også i de fleste andre EU-lande bliver der flere og flere, der har et overvejende negativt syn på EU, og der er derfor en risiko for, at et britisk exit kan sætte gang i en domino­effekt, mener seniorforsker Rem Korteweg fra tænketanken Centre for European Reform (CER).

»Brexit ville være en kæmpe geopolitisk hændelse for Europa, som vil udfordre fremtiden for Storbritannien, men også for Europa, hvis det skaber præcedens og er den første dominobrik, der falder og fører til fragmentering,« siger Rem Korteweg.

Benhårdt signal til afhoppere

Han tror derfor, at mange EU-lande vil lægge en hård linje over for Storbritannien i de efterfølgende skilsmisseforhandlinger for at signalere klart til EU-skeptikere på tværs af kontinentet, at det gør rigtigt ondt at forlade EU, og at man gør klogest i ikke at ønske sit eget land i den situation.

Udenrigsministrene fra de to største EU-lande, Tyskland og Frankrig, Frank-Walter Steinmeier og Jean-Marc Ayrault, mødtes i sidste uge netop for at tale om, hvordan et Brexit skal håndteres, så man kan sikre, at EU stadig vil kunne bevæge sig fremad.

»Det ville være en rystelse for EU, som man må forsikre sig imod, så en meget succesrig og årtier lang integrationsproces ikke til sidst ender med opløsning,« sagde Steinmeier.