EU formaner medlemsstater: Tag imod omfordelte flygtninge!

Med 200 mio. euro vil EU-kommissionen styrke hjemsendelse af afviste asylansøgere. Samtidig advarer EU, at modstand mod omfordeling af asylansøgere kan føre til politiske konsekvenser

Græsk politi tilbageholder migranter under et besøg fra immigrationsminister Yiannis Mouzalas i Hellinikon-lejren i Athen i februar. Nu skærper EU-kommissionen tonen over for medlemslande, der modsætter sig omfordeling af asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI

BERLIN:  Indtil videre er EU’s ønsker om en omfordeling af flygtninge, der er strandet i Italien og Grækenland, stødt på stærk modstand. Ikke mindst i østeuropæiske lande som Ungarn og Polen er der indædt modvilje mod en EU-aftale om omfordeling af 160.000 asylansøgere mellem medlemslandene.

Nu lyder der en skarp formaning fra kommissionen til flygtningeskeptiske EU-medlemmer, der ikke lever op til deres nationale forpligtelser.

»Italien, Grækenland, EU-agenturerne og internationale organisationer har forbedret deres kapaciteter og er klar til at sørge for, at de månedlige målsætninger opfyldes. Det er nu op til de andre medlemsstater at leve op til deres tilsvarende forpligtelser«, lyder det i en pressemeddelelse fra EU-kommissionen.

Torsdag fremlagede kommissionen en ny plan, der skal sætte skub i hjemsendelser af afviste asylansøgere i EU-lande. I 2017 vil EU blandt andet afsætte 200 mio. euro, der skal sætte medlemslandene bedre i stand til at gennemføre hjemsendelser af afviste asylansøgere. Flere EU-lande oplever stigende problemer med eksempelvis nordafrikanske lande, der ikke ønsker at tage imod afviste asylansøgere.

Kommissionen fremlagde ved samme lejlighed nye tal, der viser, at det står skidt til med medlemslandenes vilje til at tage imod omfordelte asylansøgere. I alt er blot 13.546 asylansøgere, 3.936 i Italien og 9.610 i Grækenland, er blevet fordelt mellem andre EU-lande.

Kun to lande, Malta og Finland, lever i øjeblikket op til deres forpligtelser i den aftale om fordeling af asylansøgere, som en række EU-lande indgik i september 2015. Danmark står uden for aftalen.

Politiske konsekvenser

Torsdag understregede kommissionen atter, at genstridige medlemslande må regne med politiske konsekvenser. »Hvis medlemsstaterne ikke øger deres omfordeling vil kommissionen ikke tøve med at gøre brug af sine traktatmæssige beføjelser«, lyder det i torsdagens pressemeddelelse.

Selvom EU-landene i februar tog imod 1940 omfordelte asylansøgere fra Italien og Grækenland, halter landene fortsat gevaldigt efter, og den situation er ikke holdbar lyder det fra Bruxelles.

I et brev til EU-rådsformand Donald Tusk skriver kommissionsformand Jean-Claude Junker, at »troværdigheden af vores handlinger i unionen, på vores grænser og i vores migrationspolitik er central i opbygningen af gensidig tillid og sætter os i stand til at handle forenet, når et medlemsland er udsat for højt migrationspres«.
Juncker understregede ved samme lejlighed behovet for at sikre »et fair og effektivt asylsystem og håndtering af migration« i EU.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent