EU-formand øjner mulighed for en Tyrkiet-aftale med Egypten

Afrikanske migranter rejser i stigende grad via Egypten, når de sætter kursen over Middelhavet til Italien. Selv om antallet, der rejser via Egypten, er beskedent, får det Europa-Parlamentets formand til at foreslå en »Tyrkiet-aftale« med Egypten. Spørgsmålet er så, om det overhovedet muligt?

Grundet Tyrkiet-aftalen er flygtningepresset på de græske øer i år blot fem procent af sidste års tal. Foto: Aris Messinis/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal flygtninge og migranter stævner ud fra Egypten på en 1.500 kilometer lang og særdeles farefuld tur over Middelhavet med kurs mod Italien. Det får nu Europa-Parlamentets formand, tyske Martin Schulz, til at foreslå, at EU indgår en aftale med Egypten med Tyrkiet-aftalen som model.

»Det er den vej, vi bør slå ind på,« siger Martin Schulz til avisen Süddeutsche Zeitung. Han understreger, at der er behov for en »omfattende aftale« ligesom den med Tyrkiet, der har nedbragt antallet af flygtninge og migranter, der sejler over til Grækenland, særdeles effektivt – der kommer nu blot en tyvendedel ad denne rute i forhold til sidste år.

Tysklands kansler, Angela Merkel, har kaldt Tyrkiet-aftalen et »forbillede« for mulige aftaler med nordafrikanske lande som Egypten.

Langt de fleste afrikanske migranter, der stævner ud fra Nordafrika, gør det fortsat fra det voldshærgede Libyen, hvorfra distancen er langt kortere, om end dette også er med livet som indsats. Men andelen, der stævner ud fra Egypten, er stigende, og dødsraten er høj som følge af den lange distance til Italien.

De seneste tal fra UNHCR viser, at det nu er knap ni procent af migranterne med kurs mod Italien, der stævner ud fra Egypten, mod fem procent sidste år. Libyen tegner sig for omkring 90 procent. Nationaliteterne, der stævner ud fra Egypten, er imidlertid de samme som fra Libyen, nemlig flest fra de østafrikanske lande Eritrea og Sudan samt fra Nigeria i Vestafrika. I alt har godt 130.000 taget turen over Middelhavet mod Italien i år – samme niveau som sidste år – og knap hver tiende stævner altså ud fra Egypten.

Svært at se i praksis

Ifølge Martin Schulz har Tyrkiet-aftalen vist, at det er muligt at lave den slags samarbejde uden at gå på kompromis med sine principper.

Tyrkiet-aftalen har ellers været genstand for heftig kritik fra menneskerettighedsorganisationer, som har rejst tvivl om, hvorvidt det kan forsvares at sende reelle asylansøgere med reel mulighed for at opnå asyl tilbage til Tyrkiet. Det problem vil kun være større, hvis man vil forsøge at indgå en lignende aftale med eksempelvis Egypten.

»Se på al den kritik, der har været af Tyrkiet-aftalen, og prøv så lige at indgå en aftale med Egypten. Det bliver ikke let,« siger en EU-kilde, der er involveret i Tyrkiet-aftalen, til Berlingske. Kilden bekræfter, at at menneskesmuglere sender afrikanske migranter via Egypten.

Foreløbig er en Egypten-aftale kun på idéplanet, men kan blive bragt op, fordi Egypten har brug for økonomisk hjælp fra Europa og Den Internationale Valutafond (IMF). Egyptens præsident, al-Sisi, har ifølge Süddeutsche Zeitung annonceret, at han vil styrke indsatsen mod menneskesmuglere og illegal migration.

Jakob Ussing er Berlingskes korrespondent i Bruxelles