EU-formand efter trængt år: Vinden er tilbage i Europas sejl

Der er sket meget, siden Jean-Claude Juncker sidste år holdt sin tale om EU. Han ser nu positivt på fremtiden.

Der er sket meget, siden Jean-Claude Juncker sidste år holdt sin tale om EU. Han ser nu positivt på fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Strasbourg. Efter et år med brexit, fortsat migrationskrise og økonomiske problemer i EU, er vinden tilbage i Europas sejl.

Det er en optimistisk Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand, der onsdag fortæller om sit syn på fremtiden for unionen.

Det gør han i sin årlige tale om unionens tilstand.

»Alt dette får mig til at tro, at vinden er tilbage i Europas sejl,« lød det.

»Vi har et vindue åben for muligheder, men det vil ikke forblive åbent for evigt. Lad os få mest ud af vores momentum og fange vinden i vores sejl,« siger Juncker.

Da han holdt den samme tale for et år siden, var EU »ikke i god stand«.

Det var et år, hvor de 27 tilbageværende lande i samarbejdet blev "rystet i vores fundament", da briterne stemte sig ud af unionen. Desuden var der en stigende populisme, en migrationskrise og økonomiske problemer, siger han.

»Vi havde kun to muligheder. Enten kunne vi samle os om den positive europæiske dagsorden eller trækker os tilbage i hvert vores hjørne,« siger den tidligere premierminister for Luxembourg.

»Vi har vist, at EU kan levere for borgerne. Vi har langsomt, men sikkert fået momentum. Vi er nu i det femte år af et økonomisk opsving, som berører alle medlemsstater, og arbejdsløsheden er den laveste i ni år,« siger Jean-Claude Juncker.

/ritzau/