EU forbereder en sidste redningskrans for Schengen

En sidste redningskrans for Schengen er under forberedelse. Det vil åbne for op til to års midlertidig grænsekontrol internt i Schengen, mens der bliver gjort noget ved hullerne i de ydre grænser i Grækenland.

Flygtninge og migranter venter på at kunne krydse grænsen til Makedonien gennem den græske landsby Idomeni. EU-landene har bedt EU-Kommissionen om at se på alle muligheder for at hjælpe Makedonien med at håndtere kontrollen med sin grænse til Grækenland, selv om Makedonien ikke er et EU-land. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolas Giakoumidis/EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Truslerne om Schengens snarlige død er taget til de seneste uger, og i et sidste forsøg på at redde det økonomisk vigtige Schengen-samarbejde forbereder EU-Kommissionen nu en redningskrans, der skal åbne for op til to års midlertidig grænsekontrol, mens der kommer styr på de ydre grænser i Grækenland.

Det er den såkaldte Artikel 26 i Schengens grænsekodeks, der aldrig tidligere har været brugt, som kan åbne denne mulighed. Det kræver, at situationen ved de ydre grænser i Grækenland defineres som »exceptionelle omstændigheder, der sætter hele Schengen-områdets funktion i fare«.

Efter flere end 880.000 illegale krydsninger af den græske grænse i 2015 er det svært at forestille sig en anden konklusion i den evalueringsrapport fra EU-Kommissionen, som er på trapperne. Herefter skal EU-Kommissionen komme med anbefalinger til Grækenland, og på den baggrund har Grækenland tre måneder til at få styr på sine grænser, ellers vil Artikel 26 kunne træde i kraft.

Klar besked fra EU-lande

De 28 EU-kommissærer skal i første omgang diskutere muligheden onsdag, men EU-landene har allerede draget deres konklusion og presser derfor på. EUs justits- og indenrigsministre diskuterede det mandag i Amsterdam, og beskeden fra det hollandske EU-formandskab var klar: »Medlemsstaterne opfordrede EU-Kommissionen til at forberede det juridiske og praktiske grundlag for en fortsættelse af mulighederne for midlertidig grænsekontrol via Artikel 26 i Schengen-grænsekodeks,« sagde Hollands migrationsminister, Klaas Dijkhoff, på det efterfølgende pressemøde.

Og EU-Kommissionen bekræftede tirsdag, at den er i gang med forberedelserne.

»Vi ved, at migrationsstrømmene ikke vil aftage foreløbigt, men snarere vil vokse, når vejret bliver bedre. Og hvis situationen ikke ændrer sig, kunne der være begrundelser – under hensyn til den offentlige orden og interne sikkerhed – for at fastholde den midlertidige grænsekontrol ved interne Schengen-grænser, så længe de ydre grænser ikke kontrolleres effektivt. Det er situationen, vi er i, og vi vil være forberedt på alle situationer,« sagde Natasha Bertaud, der er talskvinde på migrationsområdet.

Deadline nærmer sig

Bertaud understregede, at der ikke er truffet nogen beslutninger endnu. Men der er reelt kun få uger til at træffe beslutningen, fordi Tysklands muligheder for at fastholde sin kontrol ved grænsen til Østrig inden for Schengen-reglerne snart udløber.

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, har sagt, at der ikke er udsigt til, at Tyskland vil stoppe sin grænsekontrol. Artikel 26 er derfor den sidste mulighed, hvis Schengen-reglerne – og dermed Schengen-systemet – ikke skal sættes ud af kraft.

Tyskland indførte som det første land midlertidig grænsekontrol internt i Schengen den 13. september som en konsekvens af flygtninge- og migrantpresset ved landets grænse til Østrig. Ifølge Schengen-reglerne kan et land indføre midlertidig grænsekontrol, hvis situationen udgør en en »alvorlig trussel mod den offentlige orden eller interne sikkerhed«. Først som et hastetiltag i op til to måneder, som også den danske regering har gjort. Derefter er der mulighed for midlertidig grænsekontrol i op til yderligere seks måneder, hvis der ikke er udsigt til, at situationen ændrer sig. Men herefter kan et land ikke umiddelbart have kontrol ved en intern Schengen-grænse.

Den 13. maj kan Tyskland derfor ikke længere have grænsekontrol, medmindre Artikel 26 træder i kraft, og inden det kan ske, skal Grækenland ifølge reglerne have tre måneder til at rette op på sin grænsekontrol. Derfor skal EU-Kommissionens anbefalinger til Grækenland senest komme den 13. februar, hvis Schengen-reglerne ikke skal sættes ud af spil.

EU-landene har samtidig bedt EU-Kommissionen om at se på alle muligheder for at hjælpe Makedonien med at håndtere kontrollen med sin grænse til Grækenland, selv om Makedonien ikke er et EU-land. Det sker ifølge Financial Times, efter at Sloveniens premierminister Miro Cerar i sidste uge foreslog det til de andre EU-lande. Ideen er – ganske kontroversielt – i praksis at flytte den ydre grænse fra Grækenland til Makedonien. Det har ikke overraskende medført en arrig reaktion fra Grækenland, men EU-Kommissionen undersøger nu mulighederne.