EU får nedsat sin kreditværdighed efter britisk valg

Den nye karakter for EU hedder nu AA, som dog stadig er den tredjehøjeste karakter.

Bruxelles. Kreditvurderingsinstituttet Standard and Poor's (S&P) har sat EU's kreditværdighed en karakter ned efter den britiske beslutning om at træde ud af EU.

S&P siger torsdag aften, at det skyldes den økonomiske usikkerhed, som brexit medfører for den europæiske økonomi. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Karakteren hedder nu AA, som trods alt stadig er S&P's tredjehøjeste karakter.

Mandag nedskrev S&P og instituttet Fitch Storbritanniens kreditværdighed. Den gik fra topkarakteren AAA til AA hos S&P og fra AA+ til AA hos Fitch.

Kreditvurderingen har betydning for renten på de statsobligationer, som Storbritannien udsteder til blandt andet at finansiere statsbudgettet.

Den nedsatte kreditvurdering for EU har ikke samme betydning.

EU-Kommissionen må kun udstede obligationer til at finansiere lån til de 28 medlemslande. EU-traktaten tillader således ikke kommissionen at finansiere et budgetunderskud gennem salg af obligationer.

Ifølge kommissionens hjemmeside er der aktuelt udestående obligationer for omkring 54 milliarder euro. Eller 402 milliarder kroner.

- EU har aktuelt tre låneprogrammer for at yde økonomisk assistance til lande, der har finansielle problemer. Alle tre er finansieret af obligationer udstedt på kapitalmarkederne, oplyser kommissionen på sin hjemmeside.

Ud over Standard & Poor's er EU også kreditvurderet af Fitch Ratings, Moody's og DBRS. Hos alle tre har EU den højeste karakter - AAA.

/ritzau/