EU er nået til enighed om et prisloft for russisk olie

Formålet med prisloftet er at presse Ruslands indtægter fra oliesalg og stabilisere priserne.

EU-landene er nået til enighed om et prisloft for russisk olie, efter at Polen har givet grønt lys, siger EU-ambassadører til AFP. Beslutningen vil blive officiel i weekenden, siger Polens EU-ambassadør, Andrzej Sados. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: ARND WIEGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-landene er nået til enighed om et prisloft for russisk olie, efter at Polen har givet grønt lys, siger EU-ambassadører til nyhedsbureauet AFP.

Beslutningen vil blive officiel i weekenden, siger Polens EU-ambassadør, Andrzej Sados.

Polakkerne havde været imod en godkendelse af prisloftet for at undersøge en mekanisme, som ville holde prisloftet under markedsprisen. Sados siger, at denne mekanisme vil holde prisloftet på mindst fem procent under markedsniveauet.

Polen afviste onsdag et prisloft på 65 dollar, da det vurderedes at være for højt, mens Grækenland omvendt ikke vil under 70 dollar per tønde.

EU ventes søndag at godkende aftalen.

EU-Kommissionen havde tidligere på ugen bedt de 27 EU-lande om at stemme for kommissionens forslag om et prisloft på 60 dollar per tønde russisk olie. Det skrev The Wall Street Journal torsdag.

Formålet med prisloftet er at presse Ruslands indtægter fra oliesalg og samtidig holde den globale olieforsyning på et stabilt niveau.

Også G7-landene skal stemme for, før prisloftet kan træde i kraft.

Analytikere i Goldman Sachs mener, at EU med det foreslåede prisspænd på 65 til 70 dollar kan undgå større modsvar fra Rusland. Til gengæld mener analytikerne også, at forslaget er umuligt at håndhæve.

EU-kommissær for energi Kadri Simson sagde allerede torsdag, at hun troede på, at de dybe uenigheder blandt EU-landene ville blive overvundet.

EU-landenes stats- og regeringschefer fastsatte på topmødet i oktober en række betingelser for indgrebet. De skal forhindre negative konsekvenser som eksempelvis mangel på gas.

Betingelserne begrænser EU-Kommissionens mulighed for at ændre på det omstridte forslag.

/ritzau/AFP