EU-enhed til Darfur-indsats snart parat

EU vil i november sende en militær styrke til Tchad, hvorfra den skal fungere som militær opbakning til den afrikanske fredsstyrke i Darfur. Danmark er EU-forbeholdsramt.

På et møde mellem EUs forsvarsministre i Portugal i weekenden kom der tilstrækkeligt med militære bidrag på bordet til, at EU i november kan sende en fredsstyrke til regionen omkring Darfur-provinsen i Sudan.

Fredsstyrken på mindst 3.000 mand skal stationeres i nabolandet Tchad, hvor den både skal beskytte flygtningelejre og fungere som en mere robust opbakning for den fredsstyrke på godt 7.000 mand fra de afrikanske landes sammenslutning, AU, der befinder sig inde i selve Darfur-provinsen i Sudan.

I weekenden blev mindst 10 AU-soldater dræbt i et baghold – sandsynligvis udført af oprørere, der er utilfredse med AU-styrkens manglende evne til at standse arabiske militsers etniske udrensning af den hovedsagelig sorte befolkning i Darfur-provinsen.

Fransk bidrag
Frankrig vil stille med broderparten af EU-fredsstyrken, idet den franske forsvarsminister, Hervé Morin, lovede at stille med 1.500 mand. »EU må også lære at spille en militær rolle i verden. Ikke kun en økonomisk.«

På mødet overraskede Irland ved at tilbyde 350 mand til fredsstyrken, og der er også tilsagn om bidrag fra Sverige, Finland, Østrig, Spanien og Polen.

På grund af det 14 år gamle danske forbehold mod at deltage i EUs militære samarbejde kommer der ingen danske militære bidrag til EU-styrken i Tchad. Danmark har derimod tidligere tilbudt at sende godt 200 soldater til en fælles FN-fredsstyrke i Darfur. Den sudanesiske regering forsøger at trække indsættelsen af FN-styrken i Darfur i langdrag, selv om den fra FNs side har grønt lys til at begynde at gå ind fra årsskiftet.

Internationale menneskerettighedsgrupper som Human Rights Watch har kritiseret de vestlige lande for ikke at gøre noget konkret i Darfur-tragedien. Men nu kommer de første europæiske soldater altså.