EU-ekstraregning på vej, hvis briterne igen skal til Bruxelles og Strasbourg

Formanden for Europa-Parlamentets kontroludvalg, tyskeren Ingeborg Grässle, har regnet sig frem til, at det vil koste mindst 21 millioner euro, hvis briterne frem til 31. oktober 2019 igen skal være repræsenteret i Europa-Parlamentet. Premierminister Theresa May håber stadig på at få sin Brexit-aftale igennem.

Den tidligere UKIP-leder Nigel Farage, der her ses sammen med sin medkandidat Anne Widdecombe, står til at komme ind i Europa-Parlamentet med sit nye Brexit-parti. Den tyske formand for budgetkontroludvalget i Europa-Parlamentet har nu regnet på, hvad det vil koste, hvis europaparlamentarikere igen i en kortere periode skal indtage deres pladser i Bruxelles og Strasbourg. Foto: Toby Melville/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den britiske premierminister Theresa May kæmper stadig en indædt kamp for at undgå det. Lige inden påskeferien opfordrede hun alle medlemmer af Underhuset til at »reflektere over den beslutning, som vi bliver nødt til at tage hurtigt, når vi kommer tilbage«.

Beslutningen, som parlamentarikerne skulle tænke over, er, om de alligevel vil stemme ja til premierministerens Brexit-aftale. Gør de det, behøver briterne nemlig heller ikke at deltage i europaparlamentsvalget 23. maj 2019.

Inden påskeferien opfordrede Storbritanniens premierminister, Theresa May, det britiske Underhus til at gå i tænkeboks over Brexit-aftalen. Premierministeren ses her efter påskegudstjeneste foran kirken i Sonning. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY / Reuters / scanpix.

At dømme efter de første udtalelser fra Labour og de britiske konservative efter påskeferien virker det ikke, som om parterne har brugt de ledige timer over påsken til at komme hinanden meget nærmere.

Onsdag udtalte Labour-leder Jeremy Corbyn f.eks., at regeringen ikke kunne blive ved med bare at »gylpe synspunkterne op fra den aftale«, som parlamentet allerede har stemt ned tre gange.

I mellemtiden har formanden for Europa-Parlamentets budgetkontroludvalg, den konservative Ingeborg Grässle, regnet på, hvad det vil koste, hvis britiske europaparlamentarikere alligevel skal vælges 23. maj for så blot at forlade Europa-Parlamentet igen, hvis det lykkes inden den næste Brexit-deadline, 31. oktober 2019, at blive enige om en skilsmisseaftale i Underhuset. Det skriver flere tyske medier.

Ifølge Ingeborg Grässles beregninger vil det koste mindst 21 millioner euro (157 millioner kroner), hvis de 73 britiske parlamentarikere frem til 31. oktober i år igen skal rejse til Bruxelles og Strasbourg. Hvis briterne får endnu en forlængelse og først træder ud efter et år, stiger beløbet til 36,3 millioner euro.

Som en del af forberedelserne op tll Brexit var EU-landene oprindeligt blevet enige om at omfordele 27 af Storbritanniens pladser i Europa-Parlamentet til 14 øvrige medlemsstater og sætte antallet af parlamentarikere ned fra 751 til 705.

Jean-Claude Juncker, Kommissionsformand

»Vi kan jo ikke straffe borgerne for, at briterne ikke er blevet enige om at træde ud af Unionen på det aftalte tidspunkt.«


Kommissionsformand tror, briterne skal stemme

Hvis Theresa Mays skilsmisseaftale ikke vedtages før valgdagen 23. maj, skal briterne i henhold til EU-traktaten deltage i parlamentsvalget. Den kendsgerning gentog kommissionsformand Jean-Claude Juncker i lørdags, hvor han også understregede, at han mente, at europaparlamentsvalget ville finde sted i Storbritannien:

»Med al sandsynlighed er briterne fortsat medlem af EU dagen efter europaparlamentsvalget. Derfor gælder EU-traktaten, og af den fremgår det, at EU-borgere i alle medlemsstater har ret til at deltage i europaparlamentsvalget,« sagde Jean-Claude Juncker til mediegruppen »Funke«.

»Vi kan jo ikke straffe borgerne for, at briterne ikke er blevet enige om at træde ud af Unionen på det aftalte tidspunkt,« fortsatte kommissionsformanden.

Hvis briterne træder ud f.eks. 31. oktober, vil deres pladser i Europa-Parlamentet blive fordelt efter den oprindelige fordelingsnøgle. Det indebærer blandt andet, at Danmark vil gå fra 13 til 14 parlamentarikere.

Der var egentlig lagt op til, at antallet af europaparlamentarikere skulle falde fra 751 til 705, men nu er det usikkert, hvornår – og om overhovedet – briterne forlader EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / scanpix.

Afholdes valget i Storbritannien, viser de første meningsmålinger, at det nyetablerede Brexit-parti, der ledes af EU-modstanderen Nigel Farage, kan få mere end 20 pct. af stemmerne.