EU-dramaet om visumfrihed til tyrkiske statsborgere spidser til

EU-Kommissionen ventes på onsdag at anbefale visumfrihed for tyrkere. Tyskland og Frankrig foreslår en stærkere nødbremse for visumfrihed, der skal dulme bekymringer. Skepsissen er markant.

Flagene skal have det helt rigtige fald, når den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, kommer på besøg i EU-kommissionens hovedkvarter i Bruxelles. Tyrkiet er blevet en uundværlig samarbejdspartner i bestræbelserne på at bremse flygtningestrømmen. Arkivfoto: Francois Lenoir Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: For blot to måneder siden troede ingen på, at Tyrkiet allerede til sommer ville kunne leve op til samtlige 72 krav, der stilles for at opnå den visumfrihed for rejser af kortere varighed, som er Tyrkiets største ønske fra EU.

Tyrkiet var langt fra at leve op til flere end halvdelen af kravene, og mange anså det derfor som tæt på en gratis omgang at love Tyrkiet visumfrihed ved udgangen af juni.

Men Tyrkiet har sat så meget turbo på processen, at landet nu er tæt på at opfylde så mange af kravene, at EU-Kommissionen på onsdag ventes at anbefale visumfrihed. Dermed rykker et dilemma væsentlig nærmere for de lande, der er skeptiske – ikke mindst Frankrig – og for Europa-Parlamentet hvor de fleste politiske grupper har bekymringer.

»Tyrkiet har gjort bemærkelsesværdige fremskridt, men der er stadig væsentlige udeståender. Det afgørende er om en kritisk masse er nået inden på onsdag,« fortæller en kilde, der er med til at vurdere fremskridtene, til Berlingske.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoğlu, gjorde det på forsiden af avisen Hürriyet i weekenden nok engang soleklart, at hvis EU ikke leve op til sit løfte om visumfrihed, så vil Tyrkiet ikke tage asylansøgere retur, og dermed vil den store flygtninge­aftale mellem EU og Tyrkiet falde til jorden.

I torsdags lovede Tyrkiets EU-minister, Volkan Bozkır, at Tyrkiet i dag. mandag, ville gennemføre de sidste lovændringer, der skal bane vejen for at leve op til kravene. Tyrkiet har som led i processen for nyligt lovet, at også ikke-syriske asylansøgere vil få adgang til en fuld og fair asylproces i Tyrkiet, når de bliver sendt tilbage fra Grækenland.

Tyskland og Frankrig vil styrke nødbremse

Såvel et kvalificeret flertal af EU-landene som et flertal i Europa-Parlamentet skal godkende visumfrihed for tyrkere. Da det vil være en politisk fallit af de helt store, hvis flygtningeaftalen kuldsejler, arbejder Tyskland og Frankrig på en slags »Plan B« om en mere effektiv nødbremse, så visumfriheden kan suspenderes, hvis den misbruges.

EU-mediet Politico er kommet i besiddelse af det fransk-tyske forslag, der er dateret 27. april. Her foreslår de to store EU-lande, at nødbremsen skal kunne træde i kraft, hvis der sker en »markant forøgelse« i antallet af tyrkere, der bliver længere end de 90 dage, som visumfriheden giver mulighed for, eller hvis markant flere tyrkere benytter muligheden til at søge asyl i EU.

Dette er netop to af de bekymringer, som EU-Kommissionen i sin sidste statusrapport fra begyndelsen af marts selv påpeger. I samme rapport fortæller EU-Kommissionen dog også, at det hidtil kun har været relativt få, der overskrider de 90 dage, som visummet gælder, ligesom kun ganske få tyrkere søger asyl i EU, og meget få får asyl.

Muligheden for at suspendere visumfrihed findes allerede i lovgivningen, men med det tysk-franske forslag vil mulighederne blive udvidet og kunne udløses hurtigere.

Ideen om en mere effektiv nødbremse får også opbakning for den største politiske gruppe i Europa-Parlamentet, den konservative EPP-gruppe, der har 215 af parlamentets 751 pladser.

»Vi presser på for en revision af de nød­mekanismer, der er tilgængelige, hvis stater ikke respekterer reglerne for visumfrihed,« sagde EPP-formand Manfred Weber i Europa-Parlamentet i sidste uge.

En kamp mod tiden

Selv hvis EU-Kommissionen på onsdag foreslår, at Tyrkiet til sommer kan overføres til listen over lande, hvorfra statsborgere ikke skal have visum for kortere besøg, så bliver det en kamp mod tiden at nå det inden udgangen af juni.

Forude venter forhandlinger med både EU-landene i ministerrådet og Europa-Parlamentet. Begge steder er det blevet understreget, at der ikke kan slækkes på kravene, og at det ikke kan hastes igennem.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har også flere gange over for Berlingske understreget, at Tyrkiet først skal leve op til samtlige 72 krav, men at regeringen så vil støtte visumfrihed, der har fordele for erhvervslivet, da det letter forretningsrejser.

Visumfrihed giver ikke mulighed for at søge arbejdstilladelse eller andre rettigheder. Det er især til familiebesøg, turisme og forretningsrejser, at den ventes brugt.