EU-dom blåstempler tvungen omfordeling af flygtninge

Ungarn og Slovakiet kan ikke nægte at tage sin del af de flygtninge, der skal omfordeles fra Grækenland og Italien. Det fastslår EU-Domstolen.

EU's tvungne omfordeling af 120.000 flygtninge blev vedtaget under voldsomme skænderier i september 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALENTYN OGIRENKO

Ungarn og Slovakiet har nu lidt et sviende nederlag i en strid om EU-landenes fælles flygtningepolitik.

De to østeuropæiske medlemsstater havde klaget til EU-Domstolen over en EU-beslutning fra 2015 om at alle medlemslande er forpligtet til at tage sin andel af de flygtninge, som skal omfordeles fra Grækenland og Italien.

Men ifølge EU-Domstolen har regeringerne i Ungarn og Slovakiet ikke ret i, at omfordelingen gennem kvoter krænker landenes suverænitet.

»Med dagens dom afviser domstolen i sin helhed sagen, der er rejst af Slovakiet og Ungarn,« hedder det i en pressemeddelelse fra EU-Domstolen.

»Mekanismen bidrager faktisk til, at Grækenland og Italien kan håndtere konsekvenserne af migrantkrisen, og den er rimelig,« fastslår domstolen også.

Vedtaget med flertal

EU's tvungne omfordeling af 120.000-160.000 flygtninge blev vedtaget under voldsomme skænderier i september 2015.

Flere medlemslande i Østeuropa strittede voldsomt imod, men beslutningen blevet truffet med en flertalsafgørelse.

Omfordelingen skulle være en tiltrængt håndsrækning til Grækenland og Italien, der huser langt de fleste af de flygtninge – og migranter – der har søgt mod Europa i de seneste år.

Danmark står udenfor

Danmark står på grund af retsforbeholdet uden for omfordelingen af flygtninge i EU.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tilbød dog i første omgang, at Danmark helt frivilligt og undtagelsesvis kunne tage 1.000 af de flygtninge, som skal omfordeles fra Grækenland og Italien. Men tilbuddet blev trukket tilbage.

Afgørelsen i EU-Domstolen vedrører ikke kun Ungarn og Slovakiet, men er et vink med en vognstang til Østrig, Tjekkiet og Polen, der også boykotter EU's omfordeling.

Men den polske premierminister Beata Szydlo fastslog søndag, at Polen ikke bøjer sig.

»Vi lader os ikke true (…) for vi er ikke enige i, at vi kan tvinges til at omfordele migranter fra Nordafrika og Mellemøsten,« sagde den polske leder.

EU-Kommissionen har taget de første skridt til et retsopgør med de genstridige lande, der risikerer at blive pålagt bøder.