EU-diplomat svarer DFere igen: »Vi har ingen sorte lister«

EUs udenrigstjeneste svarer igen på Dansk Folkepartis anklager om »sorte registre«. Også de russiske medier rapporterer nu fra den danske debat.

ARKIVFOTO: Teolog, debattør og forfatter, Iben Thranholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række debattører og topfolk fra Dansk Folkeparti langer ud efter EU-diplomater, der har fået til opgave at modarbejde russisk propaganda. Gennem »sorte registre« påtager diplomaterne sig nærmere rollen som et tankepoliti med »totalitære undertoner«, lyder anklagen fra blandt andre næstformand Søren Espersen og forsvarsordfører Marie Krarup.

»Ironisk nok en sovjetificering af indvandringsdebatten på kontinentet,« skriver de i et debatindlæg på b.dk.

Også formand for Trykkefrihedsselskabet Katrine Winkel Holm, forfatter Bent Jensen og udlændingeordfører Martin Henriksen er blandt de i alt 28 medforfattere.

Målet for kritikken er et nyhedsbrev fra kommunikationsenheden East Stratcom, der er et kontor under EUs udenrigstjeneste. I en 14 måneder gammel udgave af nyhedsbrevet indgår en henvisning til et indlæg af debattøren Iben Thranholm. Hun skriver blandt andet, at »Europa har indgået en uhellig alliance med islamisme«.

I nyhedsbrevets kildeliste betegnes indlægget som »et typisk eksempel på Kremls narrativ om Vestens moralske kollaps«.

Den beskrivelse har vakt harme hos Marie Krarup. Hun tog i sidste uge sagen op i udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) spørgetid. Her forsvarede ministeren East Stratcom og erklærede sig enig i beskrivelsen. Men det har ikke stillet Dansk Folkeparti og en række debattører tilfredse.

»Det danner præcedens for, at alle der forholder sig kritisk til den store indvandring, kan ende i EUs sorte register,« lyder det i debatindlægget.

En stor misforståelse

Den danske debat har også vakt opmærksomhed i Bruxelles. Talskvinde for EUs udenrigstjeneste Maja Kocijancic afviser over for Berlingske, at taskforcen, der har 11 medarbejdere, sortlister eller registrerer personer.

»Vi har absolut ingen lister over journalister eller nogen andre, der skal sortlistes eller censureres,« siger hun.

Kritikken bygger ifølge hende på en misforståelse af en kildeliste til et af East Stratcoms ugentlige nyhedsbreve. Her nævnes Iben Thranholm ikke ved navn, men der bringes et link til hendes indlæg blandt de omkring 50 kilder.

Ifølge Maja Kocijancic blev henvisningen brugt i forbindelse med en analyse af russiske mediers budskab om, at Europa kollapser under pres fra migranter.

»Det er en fortælling, som gentages igen og igen i Kremls medier. I nyhedsbrevet omtalte vi nogle kilder, der gentog dette budskab,« siger Maja Kocijancic.

Nyhedsbrevet bygger på eksempler indsendt af et netværk af aktivister og NGOer. Iben Thranholms indlæg, der er bragt af den statslige russiske kanal Russia Today, er ifølge kildelisten fundet af en ukrainsk forening ved navn Promote Ukraine. Det repræsenterer ikke EU-landenes officielle holdning, understreger hun.

»Vi fortæller ikke folk, hvad de skal gøre eller ikke gøre, tro på eller læse. Vores opgave er at fremme bevidstheden om forvrængede narrativer, overdrivelser og ukorrekt information, der bruges af Kreml,« siger Maja Kocijancic.

East Stratcom-taskforcen blev dannet i 2015 – på blandt andet dansk, britisk og baltisk initiativ – i kølvandet på Ruslands militære intervention i nabolandet Ukraine.

Det var en række falske historier om Ukraine på russisk TV, herunder at ukrainske styrker skulle have korsfæstet et russisktalende barn på en offentlig plads, der fik EU-lederne til at bakke op om oprettelsen.

I den seneste udgave af nyhedsbrevet kan man blandt andet læse, hvordan et russisk nyhedsbureau hævder, at 700.000 tyskere skulle have forladt landet på grund af Angela Merkels politik. Nyhedsbrevet sætter også fokus på det amerikanske medie Breitbart, der hævdede, at en af Tysklands ældste kirker var blevet brændt ned af asylansøgere, selv om det ikke var sandt.

Men EU-diplomaterne er blevet stillet over for en politisk betændt opgave, siger Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia. Han henviser til, at enheden samtidig har til opgave at »promovere« EU-politikker i unionens nabolande.

»Det EU-mandat gør jo samtidig, at man bliver sårbar over for anklagen om, at man fremstiller tingene gennem et bestemt lys,« siger Jacob Mchangama.

»Det er rigtigt vigtigt at imødegå russisk propaganda, og jeg er sådan set enig i beskrivelsen af Iben Thranholms indlæg. Jeg synes bare, det ville virke bedre, hvis det var universiteter, NGOer og tænketanke, der gør beskæftede sig med den slags,« siger Mchangama.

Senest er russisk stats-TV også gået ind i sagen om Iben Thranholm, der er en populær gæst hos russiske Russia Today. I et tidligere indlæg på stationens hjemmeside fremhæver hun, at »Putin ikke blot lærte mig, hvad det vil sige at være Kristus-lignende. Hans Kristus-lignende svar har reddet hele verden fra krig«.

Den Kreml-finansierede TV-kanal bragte i weekenden indslag og et interview med Thranholm. Den danske debattør anklagede europæiske politikere for at indføre »et totalitært eller semi-totalitært demokrati«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Udenrigsministeriet.