EU-chef til østlande: Vi vil ikke bygge et nyt jerntæppe

Idéen om et EU i flere hastigheder skal ikke skabe skel inden for EU, forsikrer kommissionsformand Juncker.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, forsøger på et pressemøde efter afslutningen af fredagens topmøde blandt 27 EU-lande at lægge en dæmper på især flere østeuropæiske landes bekymringer.

Et af de fem scenarier i Junckers idékatalog til fremtidens Europa beskriver konceptet, hvor grupper af EU-lande øger deres samarbejde på udvalgte områder.

Det har fået flere af de nyere medlemslande i øst til at frygte, at nogle af de rigere og mere udviklede lande i vest ønsker at hægte dem af.

Men konceptet med EU i flere hastigheder skal aldrig være normen, forsikrer Juncker.

- Udgangspunktet er, at vi bevæger os samlet som en union.

- Jeg har noteret mig, at nogle ser idéen om et EU i flere hastigheder, som at vi indfører et nyt skel - en ny form for jerntæppe. Det er ikke hensigten, siger Juncker.

Den iagttagelse deler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Der er mange, der gerne vil tale det op til at handle om øst over for vest. Men det er ikke bare øst-vest. De baltiske lande er med i euroen, og Danmark står udenfor. Og sådan kunne man blive ved, siger Løkke.

Samtidig understreger han nødvendigheden af at tillade forskellighed indenfor samarbejdet.

- Det er helt åbenlyst, at nogle er bekymret ved visse udviklingstræk, mens andre er glade. Der skal vi finde en eller anden praktisk form. Det er sådan, EU fungerer.

- Jeg tror bare, at der i den store familie er behov for fleksibilitet, hvis man skal holde sammen på hele flokken, siger statsministeren.

/ritzau/